Недавни пад броја случајева значи да веројатно почиње период смиривања пандемије који се може окарактерисати као "обуздавање" вируса, али "то није исто што и крај пандемије", написао је у Лос Анђелес Тајмсу у фебруару др Ерик Топол, професор молекуларне медицине на Истраживачком институту Стрипс у Сан Диегу.

- Када државници кажу да само треба да наставимо да живимо са вирусом и укинемо све рестрикције, људи то нажалост протумаче као знак да је пандемија готова – заувек - рекао је Топол и додао да је такво размишљање пука фантазија јер је могуће да ћемо се са вирусом борити још месецима и годинама.

Шта нас учи историја

- Недавна историја показала нам је да пандемије могу да потрају и по неколико година. Пандемија "шпанског грипа" из 1918. трајала је три године, а њен четврти талас из 1920. за неке је америчке градове био смртоноснији од познатијег другог таласа у 1918 - написао је Џон Бери, аутор књиге "The Great Influenza: The Story of the Deadliest Pandemic in History".

Фото: Профимедиа

 

 

Научници су недавно почели да проучавају пандемију "руског грипа" из 1889. да би нашли назнаке за то како би се тренутна пандемија ковида могла развијати јер сумњају да јој је узрочник био корона вирус, а не вирус грипа.

- Постоје сличности између ових двају пандемија. Руска пандемија први пут се појавила у пролеће 1889. на подручју данашњег Узбекистана. Проширила се светом у три таласа током три године - рекао је епидемиолог др Џорџ Рутерфорд са Универзитета Калифорнија у Сан Франциску. - Грип је специфична по томе што најтеже погађа врло младе и старе људе, док је руски грип "погодио само старе - додао је Рутерфорд. Занимљиво је да су симптоми специфични за пандемију 1889. били губитак чула њуха и укуса, као и код ковида-19.

У исцрпном извештају Научника Харалда Брикоуа, објављеном прошле године у часопису Микробиал Биотехнолоџи, стоји да је деловало да би период повећаног броја смртних случајева везаних за ковид-19 могао да потраје и дуже од пет година. Пандемија из 1889. у Енглеску и Велс стигла је годину после и до 1892. узроковала велик број смрти. Током идуће две године број смртних исхода је пао, али је "и даље био знатно виши него у времену пре пандемије."

Фото: Д.Миловановић

 

 

- Из ових података може се видети да је ова пандемија, која је налик пандемији ковида, трајала пет година, што значи да би нас ковид могао мучити и после 2022. ако кампање за вакцинисање не промене "природни" ток вируса - написао је Брикоу, додајући да "засад није јасно хоће ли ток догађања ове пандемије бити сличан ономе од пре 140 година."

- Важно је поменути и бројне разлике између пандемије руског грипа и пандемије ковида-19. За трајања 'руске ' мање су се користиле маске, мере карантине биле су ретке, а вакцине недоступне.

Спремни за најгори сценарио

- Још постоји могућност да вирус мутира, постане опаснији и заобиђе имунитет створен вакцинама и пребољевањем - рекао је Топол. - Зато је важно бити спреман за најгори сценарио, треба да надзиремо нове скокове у броју заражених, пратимо вирус у отпадним водама, побољшамо вентилацијске системе и створимо вакцину за све варијанте вируса, написао је Топол.

Због могућих нових варијанти кључно је наставити с вакцинисањем како би спречили настанак нових, мутираних варијанти.

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Нпортал.рс".