Како истиче, делта сој својевремено правио је проблем млађој популацији, што омикрон то сада не чини, барем не онима који немају неку придружену болест. Како каже, приближавамо се мирнијој ситуацији, али апелује да би они осетљиви и даље требало да буду опрезни.

- Како се делта сој завршио а омикрон постао доминантан, тако се млађа и средња генерација изгубила из болница. И ми сада немамо у болницама младе, неко и ако дође има проблем или са имунским одговором, или због неке болести. Углавном је то старија генерација 65 плус, али доминантни су они са 70 година. Сваки други пацијент у болници Карабурма је старији од 75 година. Омиркон њима и те како може направити проблем, док га млади лако савладају, каже др Удовичић за "Блиц".

На постковид обратити пажњу

Постковид је нешто о чему се увелико говори, те др Удовичић саветује на шта је потребно да обратите посебну пажњу након прележаног вируса.

Фото: П. Милошевић

 

 

- Уколико се јави оток у ногама, или ако се умарате, или ако имате убрзани рад срца јавите се лекару. Корона је системска болест и напада све органе, па могу остати последице након прележаног вируса. Увек апелујем, да треба ослушкивати свој организам, вакцинисати се, јер вакцине ће бити прилагођене новом соју, и да је то прави пут заштите од ове болести. Оне ће у будућности бити препоручене угроженој групи људи, каже др Удовичић.

Према последњем пресеку, у последња 24 часа у Србији на корона вирус тестирано је 14.007 особа од којих је позитивно 2.504. Како лекари кажу, бројке су у опадању, те се очекује да се с тим трендом настави.

Фото: Профимедиа

 

 

- Оно што смо видели омикрон је врло заразан, не изазива тешку клиничку слику, и сигурно боље пролазе они који су вакцинисани и који имају неко искуство, или су већ имали вирус или су имунизовани вакцинацијом. Да се разумемо, вирус неће нигде отићи, ми ћемо у будућности кад дође јесен и зима, имати исту препоруку, као и за вакцину против грипа и она ће ићи упоредо. Кад епидемија крене очекаваће се и корона, и онда ће бити препорука да се вакцина даје старијима од 65 година. То је она угрожена популација, биће препоручена и за здравствене раднике али и колективе, каже др Удовичић.

Иако су плућа централно место које вирус напада, оно што лекари говоре од самог почетка јесте да је у питању болест која напада и може напасти све органе. Наравно, у зависности од имуног одговора организма, одвијаће се и ток болести, али оно што се такође у пракси показало је да се болест не завршава са негативним тестом.

Фото: Профимедиа

 

 

- Они млађи ће у будућности ако буду желели да се заштите то моћи и да учине, али увек акценат на осетљиве групе и њима се обавезно препоручује. Антивирусни лекови су се одлично показали, али опет боље је спречити на време, закључује др Удовичић.

(Блиц)

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Nportal.rs".