Српски председник исказао је нове мере око нафте, бензина, пшенице, брашна, као и релевантних ствари везаних за Србију.

- Цена евродизела данас је 179 динара у малопродаји. Сутра ујутру у велепродаји ће бити 193. Сви који продају по овој цени губе новац. НИС би то могао да изгуби, али мале пумпе не. Ми предузимамо ово: ослобађамо царинских дажбина за увоз из трећих земаља, сви добијају НИС-ову нафту. Сутра ће влада донети одлуку да маржа буде 6 динара. То је 199 динара по сутрашњој цени, на пумпама, што обезбеђује добру снабдевеност. Такође, одлучили смо да имамо право индексације када дође до поремећаја. Држава плаћа 20 посто од укупне акцизе, држава се тога одриче да би могла да стабилизује цене и да се људи осећају сигурно. Од 50 динара, око 12 динара је тачан проценат просечно између ова два горива. На сутрашњи дан имали бисте само два динара већу цену него данас. За пољопривреднике субвенционишемо дотле да на свим НИС-овим пумпама остане цена 179 динара и да се не мења најмање месец и по дана. За све друге биће минимална повећања да бисмо обезбедили снабдевеност. 90 посто раста цена држава узима за себе - навео је Вучић.

Фото: принтскрин/Б92

 

 

Он додаје да ће у текућем месецу морати да се обезбеди за ЕПС и Србија гас плаћање од 150 милиона евра.

- Ми имамо убедљиво нижу цену струје од региона. Издржали смо да ниједан дан није био без струје. Упркос хладноће имате невероватне цене струје, најнижу у Европи. Она улази у цене свих производа. Дефицит Америке је вечерас највећи у историји. У ово улажемо много државног новца. На месечном нивоу ово је за нас губитак од 35 милиона евра. Са толико држава одмах субвенционише да би имала све под контролом - рекао је председник. 

Фото: принтскрин/Б92

 

 

Вучић напомиње велику заинтересованост за куповину угља, истичући ефикасност Колубаре у његовој производњи.

- У Колубари извлачимо око 62 хиљаде тона дневно. Треба нам 90 хиљада тона. Сада тражимо где да га купимо, да бисмо могли да имамо довољно струје. Купујемо и мазут, сналазимо се, али трошимо уштеђевину. Добро је да смо је сачували, да смо се понашали одговорно, али људи морају да виде да трошимо уштеђевину. Налазимо се у највећој светској кризи од 45. на овамо. Лако је седети и чекати да неко нешто уради. Када гледам изборне програме, не видите ништа осим да ће држава бесплатно и све да да. Али није могуће да тако држава постоји. То нема нигде. Ово су ствари које ће нама да праве проблеме. Ми добијамо 6 милиона кубних метара гаса готово за џабе. Ми га плаћамо 270 долара, за ових 6 милиона, а нама у марту треба 11 милиона. Са оним што смо успели да утиснемо, да не плаћамо ову цену од 4000 долара, повлачили смо из Банатског двора, јер смо по нижој цени утискивали, али и даље трошимо резерве. Не можемо да истиснемо колико нам је потребно и фали нам 0,5 макар, које морамо да купимо по тржишној цени. Све је јако компликовано, везано за све енергенте. Да не помињем да смо се мучили да пронађемо млеко у праху, и пронашли смо га, да бисмо имали све. Кад се борбе додатно распламсају, кад воз крене из Немачке, Русије, Америке, тај се воз не зауставља. Овоме нема краја. Ја разговарам са нашим пријатељима из окружења. Сва складишта гаса су празна, ми смо утиснули нешто у последњих месец дана - истиче председник.

Фото: принтскрин/Б92

 

 

 

 

Србија зауставља извоз

- У Европи људе више брине кукуруз, Америку пшеница. И чека се одлука Путина и владе шта то Русија неће да извози. Цене иду у небо. Имамо предност у пшеници и кукурузу. Од четвртка неће више бити извоза и пшенице и брашна, кукуруза такође, уља такође, јер је скочио извоз 109 посто. Имаћемо довољно - закључује Вучић. 

- Ја кривим себе што нисмо кренули раније са овим. Шта год да тражите не можете да нађете, и оно што нађете не можете да довезете због санкција. Памука нема на светском тржишту, Кина је купила све. Ми смо реаговали са осам милијарди, пре свега привредни субјектима у време короне. Ово нам се надовезује на корону, а она још није ни прошла. Ово је огромна опасност, цео све се руши пред нама. Ми не размишљамо о томе шта је наша брига. Ројтерс вечерас саопштава инфлаторне процене. Ми гледамо да нам не побегне изнад зацртаног, али то нико не може да вам каже. Мораћемо да идемо на номинално повећање плата више од планираног. Свет иде у рецесију, то је трећа година рецесије, а ми се и даље надамо да ћемо имати плус 4 или 5, уколико се ово не заврши сутра, а мислим да неће. Сви су ушли у неки свети рат, нико не размишља о својим интересима. Бугарски и мађарски премијер су данас рекли - наше становништво мора да преживи. Кафанске су приче да ће неко иступити из Уније. Ко је у клубу, не излази из њега. Много труда улажемо у све ово. Морате да разумете, по свему овоме, да се десио или смак света или светски рат. Мени делује као смак света, пре свега у економском смислу. И то је тако разарајуће да за то не постоји лек - рекао је Вучић. 

Фото: принтскрин/Б92

 

 

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Нпортал.рс".