Володимир Зеленски је, у интервјуу за Еј-Би-Си, говорио о условима које је Русија поставила за окончање рата у Украјини, а то су одустајање од чланства у НАТО-у, признање Крима као дела Русије и признање независности самопроглашене Доњецке народне републике и Луганске народне републике.

Зеленски је истакао да је спреман на дијалог, али не и на капитулацију, зато што се "овде не ради о нама, већ о народу који ме је изабрао".

- Што се тиче НАТО-а, охладио сам се према њима пре много времена, пошто смо схватили да НАТО није спреман да прихвати Украјину. Алијанса се боји контроверзних ствари и конфронтација с Русијом. Никада нисмо желели да будемо земља која моли на коленима и нећемо бити таква земља. Не желим да будем такав председник - поручио је Зеленски.

Украјински председник је говорио и о, како је рекао, привремено окупираним територијама и непризнатим псеудорепубликама које није признао нико осим Русије.

- Можемо да разговарамо и да нађемо компромис о томе како ће те територије наставити да постоје. Мени је важно како ће народ на тим територијама живети - истакао је Зеленски.

"Путин треба да почне да разговара"

Поновио је да Украјина није спремна на ултиматум и позвао руског председника на разговор.

- Неопходно је да председник Путин почне да разговара, да почне дијалог, уместо што живи у информационом мехуру без кисеоника. Не знамо колико су реалистичне информације које је он добио - рекао је Зеленски.

(РТС)

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Nportal.rs".