Скоро 19.000 хиљада кандидата конкурисало је прошле године у првом року за упис на факултете Универзитета у Београду, на којем највеће интересовање годинама влада за Факултет организационих наука, јавља РТС.

Факултет техничких наука прима највише студената у Новом Саду, Електронски и Филозофски су међу најтраженијима у Нишу, док у Крагујевцу Факултет медицинских наука има највећи број пријављених будућих студената. Неки од матураната већ се увелико припремају, посебно они који на пријемном полажу математику.

Фото: Зоран Јовановић Мачак

 

Матурант који је почео припреме у јануару, каже да су многи почели пре њега и да он подоста касни.

Други учи још од септембра и сматра да није толико тешко колико је очекивао.

- Припремам се тако што или дођем овде или код куће учим сам или са приватном професорком - наводи будући бруцош.

Његова колегиница оцењује да су те припреме за пријемни битне и због стварања радних навика.

Сусрет с будућим професорима

Већина факултета организује припремну наставу на којој кандидати имају прилику да се први пут сусретну са будућим професорима.

- Више је то систематизација средњошколског градива и макар имају нека предзнанја и врло лако могу да се укључе. Јасно захтева се и од њих, ако вредно раде тј. испрате ово ваљано не би требало да буде проблема - сматра проф Горан Лазовић с Катедре за математику, Машинског факултет.

Будући студенти не могу да се уздају само у искуство из претходних година, јер се програм испита мења. Тако ће се на Факултету политичких наука, чију припремну наставу од прошлог викенда прати око 200 кандидата, на пријемном полагати један изабрани предмет и тест опште информисаности.

Фото: Зоран Јовановић Мачак

 

 

- Од ове године ФПН је у режиму Универзитета у Београду што подразумева да деца из вулнерабилних категорија, деца из сиромашних и хранитељских породица и томе слично имају право на бесплатну припремну наставу на ФПН - истиче проф. Наталија Перишић, продеканица за студије првог степена ФПН.

Оснивач портала "Учење на даљину" Зоран Јаковљевић каже да су се, иако је учење на даљину можда мало потцењен тренутно метод, потрудили да искористе све предности.

- То значи да се применом нових технологија обезбеди присуство најбољих наставника у Србији које смо могли да нађемо, максимална перцепција испредаваног градива и то да може да се приступа свим материјалима у било ком тренутку са било ког уређаја - објаснио је Јаковљевић.

Фото: Зоран Јовановић Мачак

 

 

Било која припрема коју кандидат изабере, свакако ће донети знање и самопоуздање на важном испиту. Поред оних који су сигурни у будуће занимање, међу матурантима има и неодлучних. Афинитети, исплативост и потражња на тржишту рада, али и утицај родитеља често опредељују младе за факултет.

Без обзира на материјални статус породице, припремна настава велики је удар на кућни буџет. Због тога многи покушавају да пронађу што приступачније решење, а понуда је разноврсна: уживо или онлајн, индивидуално или у групи.

(РТС)

 

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Nportal.rs".