"У Украјини теку реке крви и суза. Ово није само војна операција, већ рат који сеје смрт, уништење и беду," поручио је папа у недељном обраћању окупљенима на Тргу Светог Петра, преноси агенција Ројтерс.

Како се наводи у британском извештају, папа није јавно осудио Русију због њене војне интервенције у Украјини, уместо тога, поновио је свој апел за мир, стварање хуманитарних коридора и повратак преговорима.

"У тој страдалној земљи потреба за хуманитарном помоћи расте из сата у сат", поручио је папа и додао да треба да превлада здрав разум, те да је потребно да се вратимо поштовању међународног права.

Како се наводи, испред базилике Светог Петра окупило се много више људи на папиној недељној аудијенцији, него што се иначе окупља, а неки од њих су држали вишебојне заставе мира, као и плаво-жуту заставу Украјине.

"Света столица је спремна да учини све да се стави у службу мира", рекао је папа Фрања и додао да су два римокатоличка кардинала отишла у Украјину да пруже помоћ онима којима је потребна.

Са друге стране, украјински амбасадор у Ватикану, Андриј Јураш похвалио је папа Фрању зато што је сукоб у Украјини назвао ратом.

"Веома сам срећан што је то рекао", рекао је за Ројтерс, убрзо након што је папа завршио обраћање.

Како је навео украјински амбасадор Јураш, "чак и да папа није рекао Русија, сви у свету знају ко је агресор који нас је напао и ко је започео овај ничим изазван рат".

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Nportal.rs".