Жена која живи у Швајцарској је по слетању у Ниш из чувеног Бергама, у коме је мало потом би помор и одакле су мртве од ковида извозили у конвоју војних камиона, водила активан друштвени живот у свом граду, па и шире.

- Дошла је да обилази рођаке, шетала се по граду, ишла у кафиће, ресторане, стигла и до Крагујевца, па су јој дошле и две другарице из Београда... Овде није имала никакве тегобе, тек кад се вратила, када ју је супруг узео из Бергама и возио за Лугано, осетила је да је лоше, да има проблеме. У Лугану се тестирала и 28. фебруара јавила је Вајбером једном нађем епидемиологу, чији је број набавила приватно, да је позитивна. Жена је била коректна, одмах нам је јавила чим је имала податак да је заражена. Неки су је чак оптуживали да нам је свесно донела корону јер је долетела из Бергама, али Италија у том моменту није имала никакве мере, нити рестрикције у кретању, као ни цела Европа. А, наравно, ни ми. Тада апсолутно нисмо имали утисак да имамо корону - прича проф. Тиодоровић за "Курир".

Фото: С. Миљевић

 

 

А кад су добили вести из Швајцарске, нишки епидемиолози дали су се у потрагу за контактима жене из Лугана.

- Наши сјајни епидемиолози успели су за 24 сата да пронађу све њене контакте, па и преко колега у Београду због оних другарица. Родбина је тестирана и четворо њених директних рођака смештено је на Инфективну клинику у Нишу јер су били позитивни. А да су позитивни, потврђено је 1. или 2. марта - каже проф. Тиодоровић и додаје да је један од тих рођака радио у пошти, па је и цела пошта стављена у изолацију.

На питање зашто је онда нација преварена да је нулти случај био тек 6. марта, проф. Тиодоровић каже:

Фото: Танјуг/Слободан Миљевић

 

 

- Нисмо преварили нацију, већ једноставно реч је о томе да је то податак из иностранства и немате апсолутну сигурност коју имате када радите у својој лабораторији. Нулти случај се потврђује када је урађен у сопственој лабораторији. Контакти су узорковани у Нишу, а брисеви су послати на "Торлак", који је једини тада радио тестирања. Позитивни резултати родбине су били 1. или 2. марта. Али како је био сам почетак, ништа се није знало, код тих њених рођака морало је да се понови тестирање, и потврђено је да су позитивни тек после неколико дана. Процедура је налагала и да, на основу "Торлака", то потврђује и "Батут", па и Министарство здравља. А у међувремену је пацијент у Суботици обрађен коректно у болници, тестиран и сви подаци су били комплетни и ти резултати су с "Торлака" стигли пре ових поновљених Нишлија. Вероватно да се и код њега чекало неко време за све потврде. А он чак није ни рекао где се тачно заразио. Помињао је Будимпешту, да би се потом испоставило да је ишао у Милано на Недељу моде - објашњава проф. Тиодоровић, па додаје:

- Постојало је незадовољство зашто наш случај није узет као нулти. Међутим, постојали су и критеријуми по којима је нулти случај регистрован 6. марта, а то је човек из Бачке Тополе који је лечен у Суботици па Новом Саду. Ето, били смо близу да Ниш поентира. И на крају - шта то мења?! Да ли је 1, 2, 5. или 5. март - не мења ништа.

(Курир)

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Нпортал.рс".