Правила су прилично једноставна. Држи се три недеље, а наводно се губи пола килограма дневно.

Ротациону дијету је осмислио др Мартин Катан давне 1963. године кад је захваљујући сопственом режиму исхране смршао чак 34 килограма за мање од годину дана, који му се касније нису вратили. После је написао и књигу која се продаје широм света у милионима примерака, упркос томе што нутриционисти оштро осуђују овако рестриктивне дијете.

Ротациона дијета није лака, доста је рестриктивна, али делује брзо. Катан тврди да људи у просеку могу да очекују губитак више од 2-3 килограма у првој недељи, око 1,1 килограм у другој недељи и опет до 2-3 килограма у трећој. У најбољем случају губи се око пола килограма дневно, али само ако се стриктно поштују правила.

Фото: Профимедиа

 

 

А правила се своде на бројање калорија. Ротациона дијета је тронедељни програм исхране.

Прва три дана дозвољен је унос само 600 калорија дневно, а наредна четири дана 900 калорија дневно. У другој недељи се свих седам дана уноси 1200 калорија дневно, а трећа недеља је понављање првих седам дана са 600 и 900 калорија. Након тога следи обавезна пауза током које се постепено уводе нове намирнице у исхрану. Ипак, и тада треба избегавати масне намирнице, слаткише, алкохол и повећати физичку активност.

Ливестронг даје пример јеловника за ротациону дијету – који покрива унос 600, 900 и 1200 калорија.

Током прва три дана ротационе дијете, дневни унос не би требало да пређе 600 калорија.

Доручак: пола грејпа са кришком хлеба од целог зрна и мало сира; или пола банане и шоља житарица са обраним млеком; или парче хлеба од целог зрна са кикирики путером и јабука.

Фото: Јутјуб принтскрин/ЈелаЈелена Петровић

 

 

Ручак: око 100 г немасног сира, 50 г туњевине или лососа, пет крекера или кришка хлеба од интегралне пшенице и шоља поврћа.

Вечера: 85 г меса по избору, шоља поврћа, парче сира, салата и воћка.

Следећа четири дана ротационе дијете омогућавају особи да уноси 900 калорија дневно.

Доручак: пола банане, житарице и обрано млеко; или шоља бобичастог воћа, пет интегралних крекера и 100 г немасног сира.

Ручак: 50 г туњевине с кашичицом мајонеза, две кришке интегралног хлеба и пола грејпа.

Вечера: шоља шпаргле или бораније, 85 г меса по избору и једна јабука.

У другој недељи ротациона дијета дозвољава унос 1.200 калорија. Воће може да се једе и трипут дневно, а оброци се могу "појачати" са по кашичицом путера, маргарина, мајонеза или салатног прелива. Порције меса се повећавају на 150-170 г. Када се ових седам дана заврши, ротација започиње изнова.

Дијета се, наводно, уз паузе од недељу-две може понављати до постизања жељене тежине.

Наравно, сви који помисле да крену на ротациону, али и било коју другу дијету, пре почетка би свакако требало да се консултују с лекаром, нарочито ако постоје било какви здравствени проблеми.

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Нпортал.рс".