На листи најбогатијих Руса је и "српски зет" бизнисмен Андреј Мељниченко, супруг некадашње "моделсице" Сандре Мељниченко.

Према подацима из 2021. године, његово богатство се процењује на 17,9 милијарди долара. Светски медији тврде да Мељниченко поседује већински удео у компанији која се бави производњом ђубрива, компанији за производњу угља и Сибирској енергетици.

 

 

Породица, између осталог, поседује пентхаус вредан 12,2 милиона долара код Централ парка у Њујорку. Пар такође има вилу у француском Антибу, те имање у Сарију, у Великој Британији, процењено на 24 милиона фунти. Сандра и Андреј Мељниченко су у браку од 2005. године и имају двоје деце, ћерку Тару и сина Адријана.

Чак 22 Руса се налазе на Блумберговој листи милијардера која рангира 500 најбогатијих људи на свету. Највеће губитке претрпео је Вагит Алекперов, 71-годишњи председник "Лукоила".

Фото: Профимедиа

 

 

Рођен у Бакуу, главном граду Азербејџана, Алекперов је следио свог оца у нафтној индустрији и 1990. године постао најмлађи заменик министра енергетике у совјетској историји. Алекперов, који је и сувласник московског фудбалског тима Спартак, сада вреди 7,19 милијарди долара, израчунао је Блумберг. У уторак увече, његова суперјахта од 70 метара, "Галацтица супер нова", која има шестометарски базен са стакленим дном и водопадом, испловила је из Барселоне упутила се у Црну Гору.

Још један припадник руске елите, Алишер Усманов (68), у понедељак је санкционисан од стране Европске уније. Он је такође преместио своју јахту од 150 метара, а брод је кренуо ка Малдивима, известио је ЦНБЦ.

Фото: Профимедиа

 

 

Владимир Потањин, председник "Норилск никла", највећег светског произвођача никла високог квалитета, ове године је изгубио шест милијарди долара. Овај 61-годишњак, који је наводно био близак Путину, суочава се и са оним што се очекује да ће бити један од најскупљих развода на свету. Његова бивша супруга Наталија Потањина тражи 50 одсто вредности његовог удела у компанији, која је у децембру била вредна 7 милијарди долара.

 

 

Блумберг тренутно процењује његово богатство на 24,3 милијарде долара, што је смањење од 21 одсто на годишњем нивоу.

Богаташ Генадиј Тимченко један је од првих које је санкционисала Велика Британија. Ове године је изгубио скоро половину свог богатства, које је пало на 10,6 милијарди долара.

Фото: Профимедиа

 

 

Овај Инжењер електротехнике, стар 62 године, већину свог времена проводи у Швајцарској и има средства у сектору енергетике, транспорта, инфраструктуре, финансијских услуга... Био је на челу руске хокејашке лиге и редовно је учествовао у Путиновој "ноћној хокејашкој лиги".

 

 

Од 2014. године Тимченку је америчко министарство финансија замрзло имовину у оквиру пакета санкција који је уведен након што је Русија заузела украјинску територију Крима.

Међу најистакнутијим Русима који су претрпели огромне губитке је и Роман Абрамович, власник фудбалског клуба Челси. Абрамович (55) има нето вредност од око 13 милијарди долара, а богатство је изградио од дивиденди и продаје приватизоване имовине стечене из бившег Совјетског Савеза. Ове године је досад изгубио 4 милијарде долара, а у суботу је рекао да се повлачи из вођења Челсија.

Фото: Танјуг/АП

 

 

Британски посланик Крис Брајант изјавио је у уторак да је Абрамович "био престрављен" санкцијама британске владе због руске инвазије на Украјину и да продаје своју имовину у Лондону. С друге стране, портпарол Абрамовича тврди да он покушава да посредује у миру између Русије и Украјине.

- Могу да потврдим да је украјинска страна контактирала Романа Абрамовича за подршку у постизању мирног решења и да он од тада покушава да помогне - рекао је портпарол.

(Курир)

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Nportal.rs".