Алтернатива санкционисању Русији да би је казнила за њену „инвазију“ на Украјину био би почетак „трећег светског рата“, рекао је амерички председник Џо Бајден.

Руски председник Владимир Путин је 21. фебруара потписао указе о признавању Доњецке и Луганске Народне Републике, које су прогласиле независност од Кијева још 2014. године, а 24. фебруара Русија је покренула војну операцију демилитаризације Украјине.

У телевизијском обраћању суграђанима, Путин је рекао да околности „захтевају одлучну и хитну акцију“, пошто су републике Донбаса затражиле помоћ. Према речима руског лидера, сва одговорност за крвопролиће биће на савести владајућег режима у Украјини.

Володимир Зеленски је раније понудио да седне за преговарачки сто. Прес-секретар председника Руске Федерације Дмитриј Песков рекао је да је Русија спремна да пошаље своју делегацију у Минск на преговоре са Украјином. Касније је Песков рекао да је украјинска страна најавила преиспитивање идеје о одржавању преговора са Руском Федерацијом у Минску, бирајући Варшаву, а потом и потпуно „леву комуникацију“.

(Спутнјик)

 

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Nportal.rs".