- Одобрење извоза наоружања је потврђено у кабинету канцелара. Ракетни бацачи су послати из немачких војних резерви - саопштио је портпарол министарства одбране Немачке, преноси Ројтерс.

Амбасадор Украјине у Немачкој је јуче упутио захтев Берлину да се придружи Холандији, која је најавила да ће послати украјинској војсци 200 ракетних бацача Стингер и донесе одлуку да пошаље Украјини противваздушно наоружање.

Влада Немачке је понудила у јануару да Украјини пошаље 5.000 војних шлемова, што је градоначелник Кијева Виталиј Кличко назвао "вицом".

Ово је велика промена у политици Немачке јер је до сада одбијала да шаље оружје украјинској војсци, али је свој став променила након што се нашла на удару критика својих западних савезника, оцењује Ројтерс.

У извештају британска агенције се подсећа да Немачка дуги низ година доследно спроводи своју политику и не извози оружје у ратна подручја, делимично и због крвавих ратова у 20. веку и пацифизма који је преовладао након ратних пораза.

Осим тога, земље које желе да пропусте преко своје територије немачки извозни контингент оружја, морају прво да поднесу захтев за одобрење званичном Берлину.

Канцелар Немачке Олаф Шолц је последњих недеља више пута помињао ову политику када је образлагао због чега Немачка одбија да испоручи смртоносно оружје Украјини.

Берлин такоде треба да одлучи о захтеву Естоније која жели да Украјини проследи старе немачке хаубице из некадашње Источне Немачке, које је 1990-их година купила Финска након пада Берлинског зида, а касније их препродала Естонији, пренео је раније Ројтерс.

Неименовани дипломата ЕУ потврдио је да је Немачка у прошлости испоручивала ракетне бацаче трећим земљама.

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Nportal.rs".