"Торлак", који је већ произвео милион и по доза "спутњика В", како је раније за "Новости" потврдила др Вера Стоиљковић, директор, преговара са Институтом "Гамалеја" и о производњи "спутњика лајт". Министар за иновације и технолошки развој Ненад Поповић, очекује да би у Србији могла да се производи и трећа руска вакцина, ова у спреју. Више детаља очекује се након посете директора московског Института Александра Гинзбурга.

- Очекујемо да ће то бити у марту или априлу. Разговараћемо и о производњи назалне вакцине која ће се давати као спреј, а већ су је примили многи политичари, привредници, глумци, певачи и показала је изванредне резултате - рекао је министар Поповић.

Назалну вакцину против вируса корона, такође названу "спутњик В", направила је руска фармацеутска компанија "Генеријум", а рађена је на бази класичног инјекционог "спутњика В", развијеног у "Гамелеји". Генерални директор компаније Данијел Таљански, рекао је да се назална вакцина знатно лакше подноси од обичне, а да по ефикасности није нимало лошија од традиционалног облика.

- Назална вакцина ће се примати двократно, као и традиционална, а за разлику од вакцине "спутњик В" нову верзију није потребно замрзавати, због чега њена испорука неће захтевати посебне услове - објаснио је Таљански.

Министар Поповић очекује да ће Србија већ из првог контингента моћи да купи један број доза нове назалне вакцине, а онда и да уговори њену производњу:

- Сигуран сам да ће резултати истраживања, која се још спроводе, бити добри и да ћемо имати могућност да ту вакцину производимо и овде. Сви кажу да у таквој вакцини лежи будућност заштите од разних сојева короне, као и од других вируса. То ће бити нови скок који ће ослободити људе да се вакцинишу јер ће резултати бити импресивни. Како наводе руски стручњаци, примљена заједно с обичном, ова вакцина пружа 100 одсто заштите од вируса корона.

Подаци Светске здравствене организације показују да најмање девет лабораторија и компанија широм света: у САД, Кини, Куби, Ирану, тренутно развија вакцине против ковида које се дају у виду спреја за нос, уместо инјекције. Све су још у раним или средњим фазама тестирања и нема назнака када и да ли ће почети да се дају.

(Новости)

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Нпортал.рс".