Музика и глума су га занимали од малих ногу, а родитељи су препознали његов таленат и водили га на разне аудиције за ТВ и филмске улоге.

Прва серија у којој се појавио била је "Seven Brides for Seven Brothers" 1982. године, а већ у том периоду стекао је обожаваоце из целог света. Ривер и његова сестра Рејн неко време су свирали заједно у бенду "Aleka’s Attic", у коме је Ривер био главни вокал и гитариста.

Познати глумац је део музичке историје јер је током снимања филма "My Own Private Idaho" упознао Флеу, данашњег басисту бенда "Ред Хот Цхилли Пепперс", кој је песму "Трансцендинг" посветио управо Риверу. Мајкл Стајп је такође био близак са Ривером, а његов бенд "Р.Е.М." посветио је цео албум овом великом глумцу.

У својој краткој, али богатој каријери добио је бројне награде за свој рад, а сваким новим филмом стекао је све више обожавалаца из целог света.

30. октобра 1993. изашао је са девојком Самантом, Флеом, братом и сестром Рејн. Отишли ​​су у "Тхе Випер Роом Цлуб", који је тада био у власништву глумца Џонија Депа, а Ривер се само у једном тренутку срушио. Концерт, који се тада одржавао, одмах је прекинут, а Флеа, који је иначе у том тренутку био на сцени са Деппом, отишао је у болницу са Фениксом. Упркос напорима лекара да га оживе, проглашен је мртвим у 1:51 ујутру.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by River Phoenix (@_golden_rio)

Након смрти познатог глумца, кружиле су разне теорије завере. Саманта, која му је била девојка у време његове смрти, пре неколико година је оповргла све натписе о теоријама завере и рекла да је јасно да се с глумцем нешто дешава.

- Већину времена био је трезан, а многи његови пријатељи су се дрогирали и знала сам да нешто није у реду. Нисам га видела да се дрогира, али се у неколико наврата понашао тако да ми је било непријатно у његовом друштву - рекла је она.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by River 💕 (@river.jude70)

Додала је како је убризгао хероин, али тек након што је ушао у клуб у којем се и срушио.

Филм "Дарк Блоод" снимљен је када је Ривер преминуо, а продуценти су тада рекли да су снимили 80% филма и да морају смислити како све то завршити без њега. Филм је премијерно приказан 20 година након Риверове смрти.