Одувек се на помен камиказа мислило на Јапанце. Читали смо о њима, гледали филмове... Али мало ко зна да су заправо прве камиказе - Срби!

Тог 6. априла 1941. године почело је да се исписује ново крваво поглавље у српској историји. Немци су решили да у блицкригу покоре Краљевину Југославију, војска је пред нацистима масовно бацала оружје, предаја у том расулу је многима значила опстанак у животу, али било је и на стотине хиљада оних који су трчали у загрљај окупаторима, који су нацисте дочекивали, рецимо на загребачким улицама, као ослободиоце...

У тој и таквој пометњи, часни борци су се борили за сваки педаљ ове земље. Нису давали непријатељу своју слободу. За њу су херојски гинули...

Са аеродрома из Бугарске велика формација немачких месершмита, тада веома савремених борбених авиона, користећи фактор изненађења, прелетела је границу Краљевине Југославије и упутила се према Куманову где је био стациониран Пети ловачки пук ваздухопловства Краљевине Југославије, односно 111. и 112. ескадрила које су поседовале застареле авионе марке "ХокерФјури". Захваљујући петој колони у југословенској војсци Немци су имали и планове свих аеродрома те су лако могли неутралисати све ескадриле.

Тринаест југословенских авиона, на брзину, полеће са Кумановског аеродрома и прихвата неравноправну борбу са ескадрилом од 21 немачког авиона. Четрнаести авион, мајора Џел Фрање, прикривеног хрватског усташе, намерно није полетео са аеродрома и уништен је на земљи.

О пожртвованости, епској погибији и херојству "кумановских пилота" 6. априла 1941. године говори и податак да је капетан прве класе Војислав Поповић, командант 111. ловачке ескадриле, када је остао без муниције, одлучио се на самоубилачки чин...

Фото: Новости

 

 

Усмерио је свој авион на први непријатељски двомоторац. Из наглог заокрета, ниско над тлом ударио је трупом свог авиона у крило немачког авиона, па се заједно с њим срушио и погинуо. Остаци оба авиона су пронађени, али тела никада.

То је учинио и његов саборац поручник Милорад Танасић Шапчанин који је директним ударцем своје летилице у немачки авион успео да уништи још један месершмит 110, положивши живот на олтар своје отаџбине.

Београђанин Ђорђе Цветковић Цига наредник пилот-ловац, тог је дана бранио Подгорицу. Погинуо је на свој 29. рођендан. Пре тога је оборио два италијанска бомбардера "Савоиа". Упустио се након тога у битку против ловаца који су штитили бомбардере. Кад му је нестало метака залетио се у трећи бомбардер, запалио га и с њим изгорио.

Касније, од 1944. године с јапанским пилотима камиказе су постале синоним за пилоте самоубице.

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Nportal.rs".