Oduvek se na pomen kamikaza mislilo na Japance. Čitali smo o njima, gledali filmove... Ali malo ko zna da su zapravo prve kamikaze - Srbi!

Tog 6. aprila 1941. godine počelo je da se ispisuje novo krvavo poglavlje u srpskoj istoriji. Nemci su rešili da u blickrigu pokore Kraljevinu Jugoslaviju, vojska je pred nacistima masovno bacala oružje, predaja u tom rasulu je mnogima značila opstanak u životu, ali bilo je i na stotine hiljada onih koji su trčali u zagrljaj okupatorima, koji su naciste dočekivali, recimo na zagrebačkim ulicama, kao oslobodioce...

U toj i takvoj pometnji, časni borci su se borili za svaki pedalj ove zemlje. Nisu davali neprijatelju svoju slobodu. Za nju su herojski ginuli...

Sa aerodroma iz Bugarske velika formacija nemačkih meseršmita, tada veoma savremenih borbenih aviona, koristeći faktor iznenađenja, preletela je granicu Kraljevine Jugoslavije i uputila se prema Kumanovu gde je bio stacioniran Peti lovački puk vazduhoplovstva Kraljevine Jugoslavije, odnosno 111. i 112. eskadrila koje su posedovale zastarele avione marke "HokerFjuri". Zahvaljujući petoj koloni u jugoslovenskoj vojsci Nemci su imali i planove svih aerodroma te su lako mogli neutralisati sve eskadrile.

Trinaest jugoslovenskih aviona, na brzinu, poleće sa Kumanovskog aerodroma i prihvata neravnopravnu borbu sa eskadrilom od 21 nemačkog aviona. Četrnaesti avion, majora DŽel Franje, prikrivenog hrvatskog ustaše, namerno nije poleteo sa aerodroma i uništen je na zemlji.

O požrtvovanosti, epskoj pogibiji i herojstvu "kumanovskih pilota" 6. aprila 1941. godine govori i podatak da je kapetan prve klase Vojislav Popović, komandant 111. lovačke eskadrile, kada je ostao bez municije, odlučio se na samoubilački čin...

Foto: Novosti

 

 

Usmerio je svoj avion na prvi neprijateljski dvomotorac. Iz naglog zaokreta, nisko nad tlom udario je trupom svog aviona u krilo nemačkog aviona, pa se zajedno s njim srušio i poginuo. Ostaci oba aviona su pronađeni, ali tela nikada.

To je učinio i njegov saborac poručnik Milorad Tanasić Šapčanin koji je direktnim udarcem svoje letilice u nemački avion uspeo da uništi još jedan meseršmit 110, položivši život na oltar svoje otadžbine.

Beograđanin Đorđe Cvetković Ciga narednik pilot-lovac, tog je dana branio Podgoricu. Poginuo je na svoj 29. rođendan. Pre toga je oborio dva italijanska bombardera "Savoia". Upustio se nakon toga u bitku protiv lovaca koji su štitili bombardere. Kad mu je nestalo metaka zaletio se u treći bombarder, zapalio ga i s njim izgorio.

Kasnije, od 1944. godine s japanskim pilotima kamikaze su postale sinonim za pilote samoubice.

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".