Један од најважнијих доказа је да укупни приходи маме и њеног партнера не прелазе две просечне нето месечне зараде запослених у Србији.

Поред докумената који се прибављају по службеној дужности, неопходно је доставити и папир којим се потврђује да ли је мајка у браку, ванбрачној заједници или се сама брине о принови. Уверењем из Пореске управе доказује се да није плаћала порез у последњих пет година на стан или кућу. То, међутим, није довољно, него ће исти статус морати да потврди и изјавом овереном код јавног бележника или суда. Да нема некретнину у власништву мораће да докаже и њен супружник или ванбрачни партнер.

Један од неопходних докумената је и онај којим се доказује да они већ нису у поступку одобравања новчаних средстава за куповину, изградњу или адаптацију непокретности према одлукама Владе, АП Војводине или јединица локалне самоуправе, а морају да потврде и да у последњих пет година нису отуђили стан или кућу у Србији.

Неопходни су и папири о некретнини и то: технички опис и предрачун радова оверен од стране одговорног пројектанта уколико је поднет захтев за учешће у изградњи објекта, предуговор са правним лицем овлашћеним за пројектовање и грађевинске радове, као и грађевинску дозволу. Треба поднети предуговор о купопродаји стана или куће, али и уверење МУП о кретању пребивалишта у претходних пет година.

По правилнику документација која се прилаже уз захтев мора бити у оригиналу или овереној фотокопији, а орган који одлучује задржава право да од подносиоца захтева према потреби затражи и додатне доказе.

Све маме које желе да конкуришу за државну подршку захтев подносе општини у року од годину дана од дана рођења детета, а он се затим прослеђује Комисији за доделу новчаних средстава коју именује влада. Новац се уплаћује на наменски рачун, а корисница, пошто ће се некретнине водити искључиво на жену, дужна је да се упише у катастру непокретности као власник куће или стана на основу закљученог уговора о купопродаји, односно након изградње објекта.

Добијене паре морају да се искористе искључиво за намену за коју су одобрене и о томе се доставља доказ Комисији. У случају да се не поступи по прописима корисник средстава мораће да врати новац уз затезну камату.

ПРАВИЛА ЗА СТРАНЕ ДРЖАВЉАНКЕ

СТРАНЕ држављанке мораће да доставе и уверење о држављанству, да имају статус стално настањеног странца или пријаву боравишта у Србији, као и папир којим потврђују постојање брачне, односно ванбрачне заједнице са оцем детета.

Ове маме ће од органа старатељства морати да доставе и уверење да непосредно брину о детету за које је поднела захтев и надлежне службе из земље чији је држављанин да њена деца претходног реда рођења нису смештена у установу социјалне заштите, хранитељску, старатељску породицу или дата на усвојење и да није лишена родитељског права.

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Nportal.rs".