Jedan od najvažnijih dokaza je da ukupni prihodi mame i njenog partnera ne prelaze dve prosečne neto mesečne zarade zaposlenih u Srbiji.

Pored dokumenata koji se pribavljaju po službenoj dužnosti, neophodno je dostaviti i papir kojim se potvrđuje da li je majka u braku, vanbračnoj zajednici ili se sama brine o prinovi. Uverenjem iz Poreske uprave dokazuje se da nije plaćala porez u poslednjih pet godina na stan ili kuću. To, međutim, nije dovoljno, nego će isti status morati da potvrdi i izjavom overenom kod javnog beležnika ili suda. Da nema nekretninu u vlasništvu moraće da dokaže i njen supružnik ili vanbračni partner.

Jedan od neophodnih dokumenata je i onaj kojim se dokazuje da oni već nisu u postupku odobravanja novčanih sredstava za kupovinu, izgradnju ili adaptaciju nepokretnosti prema odlukama Vlade, AP Vojvodine ili jedinica lokalne samouprave, a moraju da potvrde i da u poslednjih pet godina nisu otuđili stan ili kuću u Srbiji.

Neophodni su i papiri o nekretnini i to: tehnički opis i predračun radova overen od strane odgovornog projektanta ukoliko je podnet zahtev za učešće u izgradnji objekta, predugovor sa pravnim licem ovlašćenim za projektovanje i građevinske radove, kao i građevinsku dozvolu. Treba podneti predugovor o kupoprodaji stana ili kuće, ali i uverenje MUP o kretanju prebivališta u prethodnih pet godina.

Po pravilniku dokumentacija koja se prilaže uz zahtev mora biti u originalu ili overenoj fotokopiji, a organ koji odlučuje zadržava pravo da od podnosioca zahteva prema potrebi zatraži i dodatne dokaze.

Sve mame koje žele da konkurišu za državnu podršku zahtev podnose opštini u roku od godinu dana od dana rođenja deteta, a on se zatim prosleđuje Komisiji za dodelu novčanih sredstava koju imenuje vlada. Novac se uplaćuje na namenski račun, a korisnica, pošto će se nekretnine voditi isključivo na ženu, dužna je da se upiše u katastru nepokretnosti kao vlasnik kuće ili stana na osnovu zaključenog ugovora o kupoprodaji, odnosno nakon izgradnje objekta.

Dobijene pare moraju da se iskoriste isključivo za namenu za koju su odobrene i o tome se dostavlja dokaz Komisiji. U slučaju da se ne postupi po propisima korisnik sredstava moraće da vrati novac uz zateznu kamatu.

PRAVILA ZA STRANE DRŽAVLJANKE

STRANE državljanke moraće da dostave i uverenje o državljanstvu, da imaju status stalno nastanjenog stranca ili prijavu boravišta u Srbiji, kao i papir kojim potvrđuju postojanje bračne, odnosno vanbračne zajednice sa ocem deteta.

Ove mame će od organa starateljstva morati da dostave i uverenje da neposredno brinu o detetu za koje je podnela zahtev i nadležne službe iz zemlje čiji je državljanin da njena deca prethodnog reda rođenja nisu smeštena u ustanovu socijalne zaštite, hraniteljsku, starateljsku porodicu ili data na usvojenje i da nije lišena roditeljskog prava.

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".