Мини телефони, који су величине упаљача, често су проналажени код затвореника. Они су распрострањени на тржишту, могу се наћи на бројним сајтовима за продају технике, домаћим и страним, па чак и на огласима. Поред тога су и јефтини, њихове цене се крећу између 10 и 30 долара, па су самим тим лаки за набављање.

Апарат марке "Л8 стар" један је од таквих. Реч је о најмањем телефону који се може наћи на тржишту, чија је дебљина један центиметар, дужина 7,2, а ширина 2,3. Цена му је око 20 долара, односно нешто више од 2.000 динара.

Фото: Јујтуб/принтскрин

 

 

У његовим спецификацијама на веб продавницама се наводи се да је потпуно функционалан за повезивање и комуникацију, односно да се преко њега могу упућивати и примати позиви и СМС поруке. Ради на свим мрежама и дуал сим је, односно има могућност коришћења две картице истовремено.

Има именик и аларм, бележи листу позива. Батерија му траје два дана, пуни се преко УСБ кабла, који може да се повеже и на телевизор, а они су затвору дозвољени.

Има чак и слот за меморијску картицу, на којој може бити музика и на којој се могу бележити аудио записи.

Као посебна спецификација издваја "меџик војс", односно могућност измене гласа.

Такав телефон су стражари пронашли у априлу прошле године у ћелији Марка Миљковића, десне руке Вељка Беливука оптуженог за организовани криминал. Он га је, како се тада наводило, крио у импровизованим теговима направљеним од пластичних флаша напуњених песком.

И то није први пут, и раније су стражари проналазили у заворима на нашим просторима мобилне телефоне код затвореника. Тако је један пронађен претходних година у ћелији Слободана Кашћелана, наводног вође кавачког клана. А у спушком затвору су у јуну прошле годинестражари на препад у току ноћи упали у 17 ћелија у којима су припадници злогласних црногорских кланова кавачког и шкаљарском и тамо открили недозвољене предмете, међу којима су били и мобилни телефони.

Тада се писало да је код наводног кавчанина Видоја Станишића пронађен телефон са ког се готово сваке вечери уживо укључивао на друштвеној мрежи Инстаграм.

(Блиц)

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Nportal.rs".