Скај телефони које су користили Вељко Беливук и Марко Миљковић, који су означени као организатори криминалне групе која је оптужена за пет убистава, отмице, трговину дрогом и оружјем, као и силовање, "спржени су" истог дана када је њима 4. фебруара прошле године полиција ставила лисице!

Како Курир открива, истражитељи су пронашли И. К., који им је водио налоге на телефонима за тајну комуникацију, и он је признао да је имао налог да телефоне уништи уколико се догоди да буду ухапшени.

Фото: АТА имагес/Стефан Томашевић

 

 

Слали слике мучења

- Припадници клана преко апликације Скај размењивали су поруке у којима су говорили о припремама отмица и ликвидација, метама, начинима на које су мучили жртве. Размењивали су и фотографије искасапљених људи из куће страве у Ритопеку, јер су били уверени да је немогуће пратити и пресретнути ову комуникацију - каже саговорник Курира и подсећа да је свако од припадника групе имао свој надимак на телефону.

Беливук је био Сопрано, Марко Милљковић Кратос, а различите надимке дали су себи и остали њихови сарадници.

- Током прикупљања доказа против припадника клана, истражитељи су открили и ко је човек који им је инсталирао и продавао Скај телефоне. Он је саслушан и објаснио је да је упознао двојицу организатора криминалне групе, као и њиховог блиског сарадника, ИТ стручњака Срђана Лалића, када је на стадиону Партизана требало да им инсталира игрице. Наводно, тада је почео да им продаје и Скај - објашњава наш саговорник.

Шта октривају пресретнуте поруке

Марко Миљковић, како је откривено током прикупљања информација током праћења апликације Скај, после злочина у Ритопеку слике искасапљених жртава слао је непознатој особи. - Дај да ти пошаљем слике кланице да имамо код тебе, да нам се не обришу, јер их само ја имам - писао је у поруци уз слике. - Све су били крвници, не неки цивили - писало је у другој поруци. - Морам на пут мало да се одморим, одлепићу, брате! Само с лешевима блејим, чудно ми је кад видим живог човека - написао је Миљковић у поруци која се наводи у оптужници, а коју је послао непознатој особи. Поруке сличног садржаја слао је и Беливук. - Види, лутко, Мексико усред Београда, ха-ха-ха - похвалио се Беливук у једној од порука коју је послао уз слику искасапљеног тела.

Телефоне им је "правио" и остављао у једној кафани у Београду, у којој су их они преузимали и плаћали му 600 до 1.000 евра.

- Били су ми клијенти. Рекли су ми, ако им се нешто деси, тачније ако буду ухапшени, да телефоне "спржим". Када сам у медијима 4. фебруара видео да су ухапшени, то сам и урадио, уништио сам њихове телефоне - признао је наводно на саслушању човек који им је продавао телефоне.

 

Према речима нашег саговорника, он је објаснио да му за то нису требали телефони, тј. да није морао физички да их има у рукама, већ је то урадио преко сајта који је користио за ту апликацију, која је убрзо после хапшења Беливукове криминалне групе угашена и више не постоји.

Све обрисано, али...

- Објаснио је да је једноставно, кликом на једно дугме на сајту, тј. интернет платформи фирме која је била власник Скаја, угасио је њихове телефоне. То је практично значило да су сви подаци, контакти, слике, поруке који су били у њима истог тренутка обрисани и да су телефони празни - објашњава наш извор.

Међутим, према његовим речима, вође злогласног клана очито нису могле ни да претпоставе да су већ на мерама страних и домаћих служби, које су дотад већ успеле да из њихових телефона скину тајне поруке и језиве фотографије жртава.

(Курир)