Акција је уследила након напада на чуваре националног парка на северу Бенина у уторак, у којем је међу осам убијених особа био један француски држављанин, преноси Ројтерс.

У нападима исламских екстремиста на северу Бенина убијено је најмање осам људи, укључујући војнике, чуваре парка и једног француског инструктора, потврдила је у петак влада те западноафричке државе.

У уторак је шест људи убијено, а десетак повређено у нападу на патролу чувара парка на северу Националног парка W близу граница суседне Буркине Фасо и Нигера, када је дошло до експлозије импровизованих нагазних мина, изјавио је портпарол владе Бенина Вилфрид Леандр Хоунгбеџи, а пренела је агенција АП.

У том нападу је убијено пет ренџера, који су били део патроле која се бори против криволова, као и њихов француски инструктор.

Ниједна група није преузела одговорност за напад, али исламске екстремистичке групе које су повезане са Ал Каидом и Исламском државом, обично стоје иза ширења насиља на простору западне Африке, навела агенција АП.

Канцеларија француског антитерористичког тужиоца је саопштила да је отворила истрагу о убиствима, додајући да је страдали француски инструктор имао 50 година.

Други напад догодио се у четвртак када је патрола чувара парка нагазила на импровизовану мину, да би потом била нападнута, а том инциденту су погинули један цивил и један запослени у парку, пренео је АП.

 

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Nportal.rs".