Већина студија се фокусирала на предности биљне исхране са пуно шареног воћа и поврћа и ограниченим уносом додатих шећера, засићених масти, која препоручује здрав начин живота и балансаиране оброке како би мозак остао здрав.

Прави гутљаји могу помоћи у концентрацији, когницији одржавајући ваше краткорочно и дугорочно памћење док старите.

Ипак, оно што је најважније јесте да престанете да практикујете лоше навике у пићу које проузрокују губитак памћења.

 

Превише газираних и слатких пића

Ако постоји једна врста пића коју желите да ограничите како бисте одржали мозак оштрим, то су слатки гутљаји попут соде, воћних пића, енергетских напитака и заслађене газиране воде.

Слатка пића повећавају ризик од прекомерне тежине или гојазности, високог нивоа шећера у крви и развоја срчаних болести, што је све повезано са повећаним ризиком од Алцхајмерове болести и других врста деменције.


Избегавајте алкохол

Фото: Предраг Митић

 

Избегавање прекомерног опијања или уживање више од једног пића дневно за већину одраслих је једна од најгорих навика за управљање благим когнитивним падом и деменцијом.

Према низу објављених истраживања и Алцхајмеровог друштва, прекомерна конзумација алкохола има документоване негативне ефекте на краткорочно и дугорочно памћење.

Према научницима, прекомерна количина алкохола повећава ризик од високог крвног притиска, дијабетеса, можданог удара, атријалне фибрилације и срчане инсуфицијенције, што заузврат може повећати васкуларну деменцију.

 

Сан је важан

Лош или недовољан сан је повезан са повећаним ризиком од Алцхајмерове болести, као и са оштећењима учења и когнитивних способности. Добар сан помаже мозгу да обради и складишти успомене и нове информације.

Фото: Профимедиа

 

Оно што пијете поподне и увече може вам отежати миран сан. Избегавање напитака са кофеином, као што су чај, кафа и енергетска пића у касним поподневним или вечерњим сатима је добар начин да осигурате да оно што пијете не утиче негативно на вашу способност да се добро наспавате.

 

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Nportal.rs".