''Спремни смо да разговарамо, али професионално, а не емоционално'', објаснио је Лавров у разговору са новинарима након заједничког састанка министара спољних послова, министара одбране и државних секретара у савету безбедности Организације Уговора о колективној безбедности (ОДКБ), одржаном у Таџикистану, преноси ТАСС.

НАТО покушава да убеди Москву да се врати ревизији бечког документа о транспарентности војних активности, како би био ''додатно обавезујући''.

''Бечки документ је закључен и успут, ми га спроводимо од 2011. године, од тренутка успостављања избалансираног односа између снага Руске Федерације и НАТО на Европском континенту. Процедуре које Бечки документ предвиђа биле су у складу са тим односом снага, али Запад тренутно покушава да пооштри инспекције. Ми нисмо спремни за то, једноставно зато што Запад настоји да оштро промени постојећу равнотежу'', објашњава Лавров.

Уколико НАТО жели да побољша Бечки документ, Русија ппредлаже повратак ''на положаје које су обе стране имале крајем прошлог века, како би се још транспарентније обезбедило међусобно поверење, закључио је Лавров.