- Био ми је изазов да играм Рагана, јер сам кроз каријеру углавном добијао понуде да играм добре момке - започео је Штимац.

Фото: Јутјуб принтскрин/SUPERSTAR TV

 

Ипак, признаје да је био изненађен популарношћу његовог Митра у “Црној свадби” и да му је зато посебно занимљиво што ће га публика још једном видети као негативца.

- Сваки човек који чини лоше ствари покушава да то на неки начин и оправда. Тако ја и гледам на ликове негативаца - ниједан није потпуно негативан, ништа није црно-бело. И Раган има неку своју историју и сложенији је него што то на први поглед делује - наглашава он.

- Серија се бави универзалним људским проблемима – а то су основно право на рад и право на живот. Рад, радничка класа, заједништво, вредности су на које гледамо носталгично и које су данас углавном заборављене- прича Штимац и додаје:

- Посттранзициони период је, нарочито у земљама источне Европе, довео до уништавања великих предузећа, људи су остајали без посла, на социјалној помоћи, што је било понижавајуће. Онда су се ту нашли неки вешти људи, да тако кажем “муљатори” који су познавајући административне прописе и локалне моћнике, узимали та предузећа у своје руке и за багателу их куповали... Ја играм баш једног од тих негативаца, локалног тајкуна који на сваки начин покушава да спречи да се фабрика поново доведе у функцију и да се људи поново врате на посао.

Серија „Подручје без сигнала“ већ је освојила европску публику на фестивалима у Француској и Немачкој.

На најзначајнијем фестивалу ТВ серија у Лилу “Сериас Маниа 2021”, у конкуренцији од 60 серија из целог света, освојила је “Гранд При” за најбољу серију у програму “Интернатионал Панорама”, као и награду публике на “Сериенцамп” фестивалу у Минхену.

- На снимању је било одлично, а посебно ми је било задовољство и уживање да радим са редитељем Далибором Матанићем, човеком велике енергије, пуним оптимизма и ентузијазма- рекао је он којег ћемо од 19. фебруара гледати у серији „Подручје без сигнала“ на РТС 1.

Фото: Јутјуб принтскрин/SUPERSTAR TV

 

Штимац каже да је за његов посао, али и у приватном животу најбитније бити искрен.

- Човек не треба да ради лукаве поступке у смислу да лоше ради људима. Али да треба прећутати врло често-треба. Не треба повређивати људе. Људи врло често не разумеју и онда дође до неспоразума и нежељених последица. Често људи покушавају да истерају своју ствар. А то шта је истина је велико питање. Ако говоримо о нашем глумачком послу у којем се захтева да вам се верује када играте неки лик, онда смо дошли до једне друге ствари где је истина пожељна. Ако тога нема, онда нема лика. То је фокусираност и истинитост у емоцији. Тада нема шансе да вас гледалац не разуме. Најважнија ставка за овај посао јесте да вам се верује - рекао је раније за “Блиц” Штимац.

(Блиц)