Неуролог др Светлана Вучетић Арсић из Специјалне болнице за лечење болести зависности рекла је да је чињеница да људи на "спиду" испољавају неадекватно понашање, што је у овом случају трчање.

– Једини начин да се докаже да ли је особа конзумирала неки наркотик јесте путем крви, урина… Чињеница је да људи на "спиду", који спада у групу амфетамина, испољавају неадекватно понашање, које је чудно за њихову околину и које за њих није типично – докторка Вучетић Арсић.

Токсиколог Радомир Ковачевић објашњава да, када је у питању дистрибуција и доступност наркотика, ту више нема граница, што је, нажалост, застрашујући податак.

– Чуо сам да наставници, пре него што дођу на час, иза школа затичу гомилу шприцева, и то није случај само са градским школама, већ и сеоским. Наркотици се користе од давнина, то је најпре било у неке другачије сврхе… У последње време, то је постала права злоупотреба – каже Ковачевић и додаје да се више од 9 милиона разних једињења тренутно користи у свету.

Фото: МУП

 

 

– Читава Србија је у трансу због овог момка – наводи Ковачевић.

Како објашњава, сјајно је то што је у овом случају искључена политичка димензија.

– Његово понашање, да он трчи у мајици, на тој температури… Необично је… – коментарише токсиколог.

Он додаје, да увек треба имати у виду комбиновано дејство. Односно, да је још већа опасност комбиновање дроге и алкохола.

Ковачевић као један од проблема, истиче да, поред доступности, и јефтиноћу дроге, која је младима још доступнија.

Фото: Јутјуб принтскрин/MUP Republike Srbije

 

 

Подсетимо, Матејев отац, Ненад Периш рекао је да је изненађен наводима о спиду, тврдећи да његов син никада није користио наркотике.

Иначе, пре неколико недеља, Београђанин који је кобне ноћи био у истом клубу у ком је са својим пријатељима, за барским столом крај бине, био Матеј, рекао је да је око 2 сата после поноћи напустио клуб управо јер све што се око њега дешавало више није могао да гледа. У то време је, судећи по досад објављеним снимцима са сигурносних камера, из "Готика" у мајици кратких рукава истрчао млади Сплићанин за којим се већ пуних 12 дана трага.

– У то доба избиле су две туче у клубу, али решене су брзо. Обезбеђење је дошло и избацило све актере напоље – испричао је овај Београђанин за медије.

Како каже, клуб је био пун млађе популације, међутим оно што га је највише шокирало је што је за једним од столова видео девојку како конзумира кокаин.

Оно што су забележиле поједине сигурносне камере јесте да је Матеја потом изјурио на улицу и покушао да заустави такси, а како у томе није успео, јер је возило већ имало заказану вожњу, одјурио је даље низ улицу. Шта се потом с њим догодило још је предмет велике полицијске истраге.

У првом тренутку сумњало се да је Матеј ушао у реку, јер се на друштвеним мрежама појавио и снимак на ком се назире како неко плива у близини клуба у ком је био, међутим за сада није потврђено да је на том снимку управо Сплићанин.

Рониоци су данима претраживали и Саву и Дунав, међутим тело није пронађено. Речна полиција и даље, већ 12 дана претражује воду, док полицајци помоћу термовизијских камера претражују напуштене објекте у близини локације на којој је Сплићанин последњи пут снимљен.

Хрватска полиција послала је неколико припадника у Београд како би помогли у истрази, а о несталом младићу обавештене су и све државе кроз које пролазе реке Сава и Дунав за случај да његово тело исплива тамо.

(Еспресо)

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Нпортал.рс".