У Белорусији, северном суседу Украјине, Русија овог месеца има 30.000 војника због заједничких војних вежби, па је укупан број руских војника на границама Украјине тренутно већи од 100.000.

- Све зависи од тога да ли ће руске трупе остати. Сједињене Државе су прошле недеље послале 3.000 војника у Румунију и Пољску, а Немачка је саопштила да разматра јачање тренутних војних снага у Литванији. Могуће је даље распоређивање савезничких снага НАТО-а", рекао је Роб Бауер, холандски адмирал на челу највишег стратешког тела НАТО-а.

Москва је саопштила да не планира инвазију на Украјину, али би могла да предузме неку војну акцију ако њени безбедносни захтеви не буду испуњени.

- Ако обратите пажњу на нагомилавање војних снага, Русија би заправо могла имати довољно трупа за озбиљну инвазију до краја овог месеца, али не знамо да ли има стварну намеру да то учини, рекао је Бауер.

- У оквиру најновијег распоређивања војних снага на белоруској граници видимо и изградњу пољских болница, као и других помоћних објеката потребних за подршку у случају војног напада, рекао је Бауер.

- Ако заиста размишљате о инвазији, заправо вам је потребно више од војних снага. И све више управо таквих ствари видимо дуж граница са Украјином и на граници између Белорусије и Украјине, што је само по себи веома забрињавајуће, рекао је.

(Индекс.хр)

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Nportal.rs".