Доктор Мајкл Мозли, стручњак за исхрану и мршављење, објаснио је како најлакше да смршате у пределу стомака, односно како да скинете сало око струка.


"Да бисте скинули сало око струка, морате да га разумете, а да бисте га разумели неопходно је да схватате како инсулин функционише. Тело прави инсулин да би регулисало ниво шећера у крви после хране. На ћелијским зидовима, инсулин отвара пролаз за глукозу која се потом троши у мишићима или складишти у масти. У масном ткиву, инсулин спречава отпуштање масних киселина, које су извор енергије, у организам. И то је све у реду, све док инсулин функционише како треба", рекао је доктор Мозли.

Фото: Депозитфото

 

Али, како старимо, наши рецептори за инсулин који се налазе у ћелијским зидовима постају све мање осетљиви. Због тога, након оброка, у крви се налази више глукозе и масних киселина него иначе. А то је токсична смеша која доводи до бројних проблема у организму, а један од њих је и гомилање масти.

"Једини начин да се отарасите досадног сала око струка је да прекинете зачарани круг наглих скокова шећера у крви. Изненађујућ број наводно дијеталних производа заправо садржи висок проценат шећера, али произвођачи смеју да их називају дијеталним зато што садрже мало масти. Бројне студије су потврдиле да када избацимо угљене хидрате који изазивају нагле скокове шећера, осећај глади постаје блажи и тада почиње мршављење. Ограничите унос хране и пића који садрже шећер, и то више од пет одсто укупне тежине производа, на само два пута недељно и придржавајте се тога", рекао је доктор Мозли.

Сокови, бели хлеб, тестенина, грицкалице, али и слаткиши и одређене врсте врло слатког воћа не би требало да се нађу чешће од два пута недељно на трпези. А међу проблематичним воћем су манго и ананас који садрже много шећера.

"Две ствари ће вам бити највеће изненађење када почнете овако да једете. Прво, колико сте скривеног шећера заправо уносили, а да тога нисте ни били свесни. И друго, брзина којом ће сало око струка почети да се топи", рекао је за крај доктор Мозли.

(Мондо)

 

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Nportal.rs".