Обично, да бисмо изгубили тежину, фокусирамо се само на оно што можемо да једемо. Међутим, важно је узети у обзир и храну коју треба избегавати. На крају крајева, управо је то разлог неуспеха чак и најперспективније дијете. Поред тога, биц́е вам лакше да планирате свој мени код куће или у ресторану. Да ли сте икада размишљали о томе?

Листа намирница које треба избегавати да бисте изгубили тежину

Фото: Депозитфото

 

 

1. Пржен кромпир

Ово је једна од намирница које морате да се одрекнете да бисте смршали. У ствари, он има прилично лошу репутацију. Међутим, није све тако једноставно. Овај гомољ може и треба да буде укључен у уравнотежену исхрану. Кромпир куван, спремљен на пари или печен ће вам дати енергију и влакна. Међутим пржен кромпир попут чипса и помфрита треба избегавати.

Проблем је што чак и мала порција садржи много калорија. Поред тога, са њима је врло лако премашити разумну границу. Постоје студије које показују да ако редовно једете ову храну, то може негативно утицати на ваше опште здравље и повећати вашу тежину за врло кратко време.


2. Грицкалице које садрже само угљене хидрате

Намирнице које садрже много угљених хидрата такође ће морати да буду напуштене. То укључује колачиће, житарице за доручак, чоколадице од житарица, хлеб, итд. Иако су веома једноставне и економичне опције за ужину, садрже једноставан шећер. То, заузврат, изазива повећање нивоа глукозе.

Фото: Депозитфото

 

 

Осим тога, дају осећај ситости само на кратко. То значи да ћете ускоро поново осетити глад и појести нешто додатно.

Ако желите здраву ужину, онда једите ово:

- нискокалорични сир и воће

- 1 јабука са путером од кикирикија

- јогурт са овсеним пахуљицама и мало бадема


3. Да бисте изгубили тежину, одустаните од слатких пића

Друга врста хране коју треба избегавати да бисте смршали су пића са пуно шећера. Не ради се само о безалкохолним пићима. Такође треба избегавати инстант кафу, комерцијалне сокове и сва друга пиц́а која садрже рафинисани шећер.

Доказано је да прекомерна конзумација ових пића убрзава дебљање. Из тог разлога, важно је да их и деца и одрасли избегавају колико год је то могуће.

Најбоља опција за утаживање жеђи је флаша свеже воде. Ако вам се не свиђа укус, додајте воће, менту или цимет.

На пример, да бисте избегли да пијете инстант кафу на послу, понесите је од куће у термосици. Тако можете контролисати количину шећера, а наравно таква кафа је много укуснија.


4. Бели хлеб, колачићи и пецива

И на крају, уздржите се од производа од брашна, посебно од рафинисаног брашна. Поред тога, бели хлеб обично садржи много шећера, па утиче на ниво глукозе у крви. Поред тога, хлеб направљен од рафинисаног брашна садржи мало влакана. Из тог разлога, ако једете 2 кришке белог хлеба дневно, повећавате ризик од гојазности.

Колачићи, колачи и друга храна садрже штетне транс масти. Не расправљамо се, могу бити веома укусни, али их је боље потпуно искључити. Ако заиста желите да поједете комад торте или колаче, нека буду направљени од брашна од целог зрна. Такви кондиторски производи су ређи, али су много здравији.

У идеалном случају, покушајте да направите домаће дијеталне десерте са семенкама и црном чоколадом. Тако ћете задовољити жељу за слаткишима, али је безбедно за струк и здравље.

 

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Nportal.rs".