Ако сте међу 60 посто људи који сваки дан перу косу, верујемо како сте бар једном помислили да је то пуно већа  него што је брига о себи.

Не само да вам одузима вјеме, кад погледате колико производа користимо и константно трошимо, то може бити јако скупо. Али, шта је алтернатива ако нам је коса таква да је једноставно морамо опрати сваки дан? Једна од опција свакако може бити коришћење сувог шампона барем дан до два како би пролонгирали прање, али није ни то ултимативно решење.

Фото: Профимедиа

 

 

Наравно, ТикТок се опет појавио с идејом да можемо да истренирамо своју косу да се сама чисти како бисмо смањили учесталост прања косе. Али колико заправо делује и је ли уопште здраво за кожу главе?

Што је заправо тренирање косе да се сама чисти?

У принципу је процес у којем поступно пролонгирамо време између прања косе, које може доћи све до прања косе једном месечно. Базира се на теорији да ће се наше теме адаптирати све ређим прањима и да ће лучити мање себума, што значи да нам се коса неће тако брзо мастити.

Овај је трик постао виралан на ТикТоку након што га је инфлуенсерка Хејли Џеј представила на овом друштвеној мрежи. Она је признала да 25 дана није опрала косу, а још увек јој је изгледала као из салона.

- Требало ми је годину дана да дођем до овог где сам сад - да перем косу само једном месечно. Теме ми се напокон навикло на то - објаснила је.

Наравно, мишљења су подвојена - према неким стручњацима, има истине у овој теорији да ће власиште лучити мање уља, ако је ређе перете, али и користите мање агресивне шампоне при сваком прању. Али, с друге стране, није природно уље с власишта једино што перемо кад перемо косу. Шампонирањем уклањамо и прљавштину на коси која се скупља у току дана, а која се врло лако може пренети и на лице. Наша кожа на глави иста је као и на остатку тела, зноји се, чисти се… А на њој се накупљају и мртве ћелије коже које треба одстранити. Уз све то, теме може да почне непријатно да се осети јер се на њему накупљају бактерије.

 

@_theredhead Reply to @kerrymcgirr1 im working on a guidebook for hair training RIGHT NOW for u guys 🖤 #hairtok #hairtraining #CloseYourRings ♬ original sound - Haylee J

 

Идеја о пролонгирању прања косе може свакако бити позитивна, али задржите се на размаку од максимално три или пет дана јер све дуже од тога може  узроковати иритацију, црвенило, накупљање бактерија и слично. Наравно, све зависи од типа косе, условима у којима живимо и активностима којима се бавимо. Ствар је баланса.

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Nportal.rs".