У последњем извештају о транспарентности, Твитер наводи да је у периоду од јануара до јуна 2021. године примио до сада највећи број захтева за уклањање садржаја на шестомесечном нивоу. 

Укупно су примили 43.387 захтева који се тичу 196.878 налога. То је највећи скок у броју захтева од 2012. године, када је започета пракса објављивања ових података. У питању су захтеви које су углавном подносиле власти различитих држава.

Највећи број захтева поднело је Министарство комуникација и информационих технологија Индонезије. Они су тражили уклањање 102.363 налога због објављивања сексуалних и илегалних садржаја, а Твитер је акцију преузео у 18.570 случаја.

Твитер је такође забележио повећање захтева за блокирање налога због садржаја који крше руске законе против подстицања на самоубиство. Наиме, руска новинска агенција Тасс је прошле године пренела да су надлежне Интернет институције у држави запретиле да ће блокирати Твитер уколико не уклони садржаје који су усмерени на дечију порнографију, подстичу на самоубиство, и који дају информације о употреби дрога. Руске власти су истовремено и успориле брзину учитавања Твитер-а за десктоп и мобилне уређаје.

Чак 95 процената укупног броја прихваћених захтева долази из пет држава. Јапан је "одговоран" за 43 процента захтева, од којих су већина везана за постове који имају везе са наркотицима, сексуалним садржајем и финансијским криминалом. За њима следе Русија, Турска, Индија и Јужна Кореја.

(Енгадгет)