Битку са короном изгубило је  57 пацијенат.

Укупно су тестиране  25.431 особе.

На респираторима у болницама у Србији налазе се 151 пацијента.

На измаку смо друге године откад је Светска здравствена организација (СЗО) прогласила глобалну претњу по здравље људи због вируса корона (САРС-КоВ-2), а још није познато чека ли свет и трећа година рестриктивних мера, поновног рада од куће, онлајн наставе, ограничавања путовања, издавања потврда за одлазак у ресторане, кафиће?

Овако актуелну ситуацију са короном објашњава проф. др Татјана Пекмезовић, професорка епидемиологије и продекан за науку Медицинског факултета Универзитета у Београду Према њеним речима, прелазак пандемије у ендемију подразумева низ догађаја и промена:

- Људи ће морати да се прилагоде животу уз ковид 19, тако што ће да буду принуђени да изаберу најефективнији начин за суживот. Истовремени, јавноздравствени приступ ендемској болести ковид 19 захтева разматрање различитих, међусобно испреплетених фактора. Прво, мораће да се постигне консензус о томе шта је прихватљиво оптерећење болешћу и да се у складу с тим дефинише "нова нормалност". Тада ће нам бити потребан свеобухватан приступ да бисмо пратили напредак у односу на овај стандард, да би се дефинисали нови протоколи за третман ковида 19 како би се успоставиле праксе за успоравање преноса инфекције и ограничила смртност.

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Nportal.rs".