Праменови и фарбање косе никада неће изаћи из моде, због чега се многе даме одлучују да промене природну боју, или да на тај начин прикрију друге недостатке, попут седих длака.

Међутим, након кратког времена коса је изгубила онај сјај који је имала након фризерског третмана, и боја се испрала - а то је све због прања косе и шампона.

Постоје грешке у прању које правимо код куће када је у питању нега фарбане косе, и управо су оне разлози због којих се боја испира.

Важно је нагласити да косу не треба прати 72 сата (односно три дана) након фарбања, јер су тада поре длаке отворене и велики део боје ће се испрати. Поред тога, косу не треба прати превише врућом водом јер је то може оштетити, па је најбоље користити млаку воду за прање.

Фото: Профимедиа

 

Као што ни топла вода није добра, фарбаној коси не прија ни превелика топлота фена. Она може оштетити боју, иритирати теме, а после фарбања је препоручљиво да косу сушимо природним путем.

Такође, апарате за стилизовање косе који раде на принципу загревања, попут пегле и фигара, треба избегавати како би се сачувао квалитет длаке.

Још један разлог због којег се боја испира је шампон. Састав шампона и хемикалије које се у њему налазе, уклањају природно уље из корена и са косе, што даље подстиче њено јаче машћење. Стога је важно избегавати шампоне који садрже много јаких конзерванаса, сулфата и синтетичких мириса.

Фото: Профимедиа

 

Било да је коса бојена или не, требало би користити шампоне са што више природних састојака и есенцијалних уља који чисте власиште, а боју остављају нетакнутом.

 

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Nportal.rs".