Сезона прехлада, инфекција, вируса, као и нови омикрон сој корона вируса донели су нам и јаке респираторне тегобе које понекад могу бити и праћене шлајмом, упорним кашљем и иритацијима, те је важно да у свом дому имате посебне облоге који ће вам додатно ублажити тегобе.

Фото: Профимедиа

 

Поред преписаних медикамената можете направите облоге од ова 3 моћна природна састојка које су користили наци преци од давнина.

Састојци:

домаћи - ливадски мед

хладно цеђено маслиново уље

брашно

Припрема је веома једноставна, битно је да буде добар размер, те у дубукој теглици помешајте 3 кашике меда, 2 кашике брашна и 5 кашика маслиновог уља. 

Припремите танку газу, па преко тога намашите слој мелема, па ставите на прса. Оставите да преноћи, а након туширања, поновите поступак. Искашљавање ће бити појачано током прва три дана, а потом ћете осетити олакашање у плућима и грлу.

Поред овог мелема можете користити и чај од црног лука, који спада у топ 10 "природних лекова" за ове тегобе.

Због чега је ливадски мед најцењенији по мишљењу пчелара?

Фото: Профимедиа

 

Пун је витамина, минералних материја или етеричних уља. Ливадски мед се врца крајем августа од биљака које цветају од раног пролећа, као што су маслачак, бела рада, жалфија, љубичица, мајчина душица, кантарион, хоћу нећу али и од цветова стабала јабуке, шљиве, трешње. Због тога што потиче од ливадског цвећа, неретко се назива и цветни мед.

 

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Nportal.rs".