Кевин Дугар (44), коначно је у среду пуштен из затвора у Чикагу - девет година након што је његов брат близанац Карл Смит, у писму које му је послао, признао убиство из 2003. године.

- Морам то да скинем са душе пре него што ме убије. Само желим да будем чист и молим се да ћеш ми опростити - написао је Смит 2013. године.

Упркос признању, судија је 2018. одбио да Дугару понови суђење јер је Смит убиство признао док је служио 99-годишњу казну за упад у једну кућу 2008, приликом чега је шестогодишње дете задобило прострелну рану главе.

Смит је чак потписао изјаву и контактирао Дугарове адвокате, али Дугару је ипак одбијено поновно суђење или пуштање на слободу.

Фото: Принтскрин

 

 

Смит је сведочио како је његов брат, који је касније неправедно осуђен, напустио забаву на којој су обојица били, односно да у време пуцњаве уопште није био тамо. Рекао је како је отишао да купи траву, а он и његов пријатељ су још застали код продавнице пића пре него што су се вратили кући, пише Даилy Маил.

Судија Смитову исповест оценио као непоуздану

После је признао да није иступио током суђења свом брату јер није мислио да ће овај заиста бити осуђен. Након што је завршио у затвору, рекао је да је тамо пронашао Бога и да је осетио потребу да исправи ствар.

Ипак, судија је Смитову исповест оценио "потпуно непоузданом", јер су њих двојица наводно и раније знали да се претварају да су онај други, па је судија закључио како постоји "образац лажног представљања и преваре".

Све до осмог разреда, близанци су се исто облачили, делили су чарапе, ципеле, па чак и сендвиче, рекла је њихова мајка 2016. године, а често су их сматрали "једном особом". Смит је чак имао проблема да се идентификује на фотографијама које су му показане током суђења.

Њихова мајка Џуди Дугар, чије је девојачко презиме Смит, била је на Смитовом сведочењу и наводно је била јако узрујана кад тужилаштво није поверовало у причу њеног сина.

- Он не би лагао о томе - рекла је.

Ипак, ту пресуду касније је поништио Жалбени суд након што се Центар за погрешне пресуде жалио на случај. Нови судија рекао је да ће порота највероватније променити пресуду након што саслуша нове доказе, пренео је Чикаго Трибјун.

Смит је 2016. сведочио о овом убиству

- Овде сам да признам злочин који сам починио и за који је мој брат погрешно оптужен - рекао је тада он.

Дугаров адвокат Рон Сафер тада је рекао како не жели да се суђење Дугару понови.

- Сада је сасвим другачија ситуација него пре 20 година. Сви знају много више о томе - рекао је Сафер на конференцији за новинаре.

Дугар ће, према условима пуштања на слободу, првих 90 дана боравити у прелазном стамбеном објекту.

Након изласка из затвора, дочекала га је породица.

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Нпортал.рс".