Земље ЕУ усвојиле су заједнички став о предлогу о универзалном пуњачу за (мобилне) електронске уређаје, чији је циљ између осталог да се смањи количина електронског отпада.

На састанку сталних представника држава чланица 26. јануара постигнут је договор о преговарачком мандату који Савету ЕУ омогућава да почне преговоре са Европским парламентом, када то законодавно тело усвоји свој мандат, саопштио је Савет ЕУ.

Европска комисија је у нацрту закона, представљеном у септембру, предложила да сви паметни телефони, таблети, дигиталне камере, слушалице, преносни звучници и конзоле за видео игре имају заједнички, стандардан прикључак тако да не би морао да се купује пуњач сваки пут када се купује нови уређај.

Фото: Депоситпхотос

 

 

У предлогу Комисије наведено је да ће USB Type-C постати стандардни порт за пуњење свих уређаја без обзира на бренд, као и да ће брзина пуњења бити иста за све компатибилне уређаје.

Новим законом би продаја пуњача била одвојена од продаје електронских уређаја, тако да нови пуњач не би био нужно укључен у куповину уређаја. Тиме ће се смањити количина електронског отпада повезаног с производњом, превозом и одлагањем пуњача. Процењује се да би се смањењем производње и одлагања нових пуњача количина електронског отпада смањила за готово хиљаду тона годишње.

Савет ЕУ је у циљу боље информисаности потрошача предложио и стављање пиктограма са информацијом да ли се уређај нуди заједно с пуњачем, као и ознаке са спецификацијама пуњења. После доношења закона, индустрија ће имати прелазни рок од две године да се прилагоди пре почетка примене. У ЕУ је 2020. године продато око 420 милиона мобилних телефона и других електронских уређаја.

Потрошачи имају у просеку око три пуњача за мобилне телефоне, од којих два користе редовно. Упркос томе, 38 одсто потрошача је изјавило да су бар једном имали проблем да напуне телефон јер доступни пуњачи нису били компатибилни. Потрошачи годишње потроше око 2,4 милијарде евра на самосталне пуњаче који не долазе с електронским уређајима. Процењује се да од одложених и некоришћених пуњача годишње настаје до 11.000 тона електронског отпада.

Фото: Депоситпхотос

 

 

Епл није задовољан

И док већина Андроид произвођача, али и произвођача додатне опреме описане у тексту већ користи USB Type-C пуњаче, компанија Аппле још увек се опире да на свој и iPhone стави управо тај тип прикључка и стоји чврсто при свом ставу да је Лигхтнинг порт ствар њиховог (бољег) избора, као и при ставу да ће један исти прикључак за пуњач убити иновације.

С друге стране, компанија Епл прва је избацила пуњач не само из iPhone пакета, него и из пратећих паковања својих музичких плејера, таблета, али и бежичних пуњача са којима испоручује само USB кабл, не и зидни адаптер, иако се уређај зове - пуњач.

Xyawei већ испоручује

Произвођачи Андроид телефона избацили су USB Type-C пуњаче половично. Рецимо Самсунг и Нокиа избацују пуњаче из неких својих серија телефона док их испоручују са другим. Xиаоми је покушао да избаци пуњач са својом прошлогодишњом серијом премијум телефона, али је наишао на огроман отпор потрошача, док Хуаwеи до сада није спомињао такву опцију и са својим телефонима пакује искључиво пуњаче највеће брзине коју дати уређај подржава.

Ипак, Xyawei компанија ради проактивно на томе да један исти пуњач буде намењен свим уређајима, па тако пуњач најновијег лаптопа МатеБоок 14С од 90 вати подржава брзо пуњење Хуаwеи телефона, слушалица, таблета и других уређаја максималном брзином коју ти уређаји подржавају. Верујемо да је овакав приступ и био циљ ЕУ, а то осим што вас лишава куповине више пуњача омогућава и да носите мање ствари са собом, јер - један пуњач пуни све те уређаје.

(Smartlife)