Директорка Фармацеутске коморе Србије Татјана Шипетић рекла је за РТС да из окружења и литературе виде да велики број људи није ни свестан да су неки од симптома које имају у вези са ковидом 19. Она је истакла и да 80 одсто од више од 1.600.000 до сада инфицираних у Србији потенцијално може да има неки од постковид симптома и да им треба помоћи.

- Из нашег окружења и из литературе коју пратимо видимо да велики број људи није ни схватио да су неки од симптома које имају у вези са ковидом 19 - истакла је Шипетић.

Наводи да су се неки потпуно затворили јер мисле да се само њима нешто страшно десило и променило у животу, јер имају проблем са памћењем, или је почела да им опада коса.

Фото: Д. Дозет

 

 

- Хтели смо да тим нашим пацијентима пружимо подршку и помогнемо им у ситуацијама у којима фармацеут може својим саветом да им помогне - објашњава Шипетић.

Пилот пројекат је почео 5. децембра онлајн едукацијом којој су присуствовали фармацеути из различитих градова у Србији.

- Они су имали прилику да виде шта су основни клинички симптоми дуготрајног постковид синдрома и да науче на које начине могу да приступе пацијенту и помогну да се смањи интезитет симптома, као и како да прате пацијента - истиче Шипетић.

Наглашава да су након тога фармацеути кренули да пружају услугу, а да ће 5. фебруара бити сакупљени резултати, како би се видело да ли нешто треба изменити или прилагодити условима рада у апотекама. После тога ће услуга бити омасовљена, како у приватним тако и у државним апотекама. Истакла је да постоји сегмент који фармацеути могу да покрију, али да они треба да буду и помоћ која ће радити тријажу и послати код лекара пацијенте када је то неопходно.

Фото: Д. Зечевић

 

 

- Не бих никада преузимала улогу лекара. Постоје стања која подразумевају да морате отићи код лекара, али фармацеути ће моћи да дају препоруку - додала је.

Шипетић је нагласила и да за овакве врсте услуга, које подразумевају бављење пацијентима 15 или 20 минута, нема довољно фармацеута, због чега би требало анимирати и нове генерације.

(РТС)