- Током Божића, због контакта са зараженом особом, отишла сам са породицом да урадимо тест на корону како бисмо могли да идемо у посету код родитеља. Радимо брзи тест, и сви смо сви позитивни осим млађе ћерке. Без симптома и икаквих потешкоћа одлазимо у изолацију седам дана и све буде у реду, без икаквих компликација. Пре три дана осетила сам запушен нос, притисак у ушима, и одлучујем да одем приватно код ОРЛ. Тамо пре сваког третмана раде брзи тест, и добијам опет позитиван резултат., почиње причу Н.П. из Београда која је у року од три недеље добила два позитивна теста на корону, прича она за Блиц.

Међутим намеће се питање шта се догодило у случају Н. П.: Да ли је после омикрона закачила делту или је била позитивна читаве три недеље или нешто није у реду са тестовима?! Ова прва теорија говори да је омикрон поставио нове стандарде у пандемији.

- Оно што је занимљиво је да у првом случају нисам имала неких проблема, можда сам имала само неку благу језу, међутим сада је све другачије. Прво запушен нос, уши, затим главобоља, губљење чула мириса, укуса, па и слуха могу слободно речи. Боле ме зглобови, мишићи, а већ почињем да кашљем. Температуру немам.

Иако у првом случају указује да је у питању омикрон, а у другом грип, оно што уноси забуну је нови позитиван тест за кратко време, који је сумње у грип претворио у реалност нове заразе вирусом короне.

Како кажу у једној београдској ковид амбуланти, постоји велика вероватноћа да она није била позитивна први пут, јер се овако нешто до сада није дешавало у пракси, да се у кратком временском раздобљу неко зарази два пута. Друга ствар, могуће је да је сада дошло до “укрштања” вирусне и бактеријске инфекције, те су и симптоми појачани.

Према писању Гардијана, у Великој Британији дешавали су се слични случајеви, да су људи били позитивни у размаку од само неколико неђеља, у децембру и јануару, те да су имали инфекцију и да су били заражени и до четири пута. Како наводе, реинфекције се јављају и код деце.

Како даље пише Гардијан, да ли ће се јавити реинфекција зависи од низа фактора, на пример када је прва инфекција била блажа, па је и имунолошки одговор био блажи. Такође, зависи и од соја, али и од количине вируса коме је неко био изложен.

Прележана корона није никаква гаранција?

Најновије британске студије откриле су да су две трећине људи заражених омикроном раније прележали корону. Истраживачки тим РЕАЦТ (Реал-тиме Ассессмент оф Цоммунити Трансмиссион) тестирао је хиљаде волонтера широм Енглеске.

Према налазима које је у среду објавио Империјал колеџ у Лондону, скоро два од три учесника позитивних на ковид пријавили су да су раније били позитивни.

- Међу 3.582 особе позитивне на омикрон, њих 2.315 (64,6%) претходно су већ имали ковид - наводи се у извештају.

Истраживачи су закључили да је "прележана корона" уско повезана са високим ризиком од поновне инфекције омикроном.

Међутим, потребно је додатно истраживање да би се утврдило колико су резултати поуздани и да би се са сигурношћу тврдило да је реч о правој инфекцији, а не да су у питању "стари трагови вируса".

Утврђено је да се ризик од инфекције повећава међу људима који живе у већим заједницама у односу на оне који су једини чланови у домаћинству.

Како се јавља реинфекција?

- До сада је важило правило, у року од три месеца не можете се поново заразити, међутим Омиркон је очигледно увео "нове стандарде"

- У Шведској и Данској су регистровани случајеви неколико пацијената који су после оригиналног омикрона добили подсој БА.2

- Према проценама а до тога долази јер омикрон има блажу клиничку слику, па долази до стварања мање количине антитела.

(Блиц)