Након зимског одмора, полако је време да се планира где бисмо могли на летовање, међутим пандемија коронавируса и нови сојеви из дана у дан нам кваре планове.

С порастом броја заражених, све већи су изгледи да ћемо путовања моћи максимално недељу дана унапред да планирамо, а која ће нам врата земаља бити отворена, тек је питање за предикцију.

- Ми у овом тренутку немамо уопште идеју како ће то изгледати ни на пролеће чак а камоли на лето. Сви услови који су тренутно актуелни су лимитирани на 15 до 20 дана. Највећи проблем у нашем послу већ две године јесте управо то што немамо услове који важе дуго, и људи не могу да се прилагоде томе да морају нон стоп да воде рачуна да ли могу и под којим условима да путују - каже за "Блиц" Александар Сеничић, директор Националне асоцијације туристичких агенција (Јута).

Неке земље још увек не дозвољавају туристички улазак

Он објашњава да смо током летње сезоне имали скоро идентичне услове за путовање у ЕУ земље, али се то пореметило са појавом омикрона.

- Сада имамо ситуацију да у највећем броју земаља није довољно да имате само вакцину већ је потребно да имате и неки од додатних тестова. Негде је довољан само антигенски, а неке земје ипак хоће само ПЦР, док има и оних где наши грађани још увек туристички не могу да уђу као што је Италија - каже Сеничић.

Директор Јуте је указао на још један озбиљан проблем са којим се сусрећу грађани вакцинисани цепивом које није признато од стране ЕУ.

- У Аустрију рецимо могуће је ући са било којом вакцином међутим, уколико сте примили кинеску нећете моћи да уђете у поједине трговинске објекте тамо, а то је одлука приватног сектора, и онда морају да се раде додатни тестови па испада као да вакцину немате - каже он.

Нови модел управљања

Европска унија припрема нови модел управљања пандемијом корона вируса за путовања који подразумева одустајање од приступа "географског подручја порекла путника" и превазилажење система мапа заразе који би остао "само на информативном нивоу" - објавила је агенција АНСА, позивајући се на изворе у италијанској влади.

Ограничења више неће бити везана за подручје са кога долазе путници, већ за њихов епидемиолошки статус – потврду о вакцинацији, опоравку од ковида 19 или негативне тестове.

За важност ПЦР тестова услов остаје најдуже 72 сата, а за брзе антигене тестове 24 до 48 сати.

Нови модел управљања пандемијом уважавао би деветомесечну важност зелене ковид пропуснице, али би се по истеку важности за потпуно вакцинисане и оне који су примили трећу дозу одлуке доносиле "на основу процена".

Трајање пропуснице ће од 1. фебруара бити скраћено са девет на шест месеци, а тај рок би могао довести у проблем оне којима је протекло шест месеци од бустер дозе, с обзиром да још нема званичних опција о четвртој дози, наводи АНСА.

Према ажурираним правилима, путници који поседују важећи сертификат о вакцинацији против ковида неће бити подвргнути додатном тестирању или условима самоизолације. Међутим, на основу података Европског центра за превенцију и контролу болести (ЕЦДЦ), земље би ипак могле да уведу додатне мере за путнике са територија укључених у тамноцрвену категорију, коју чине земље које су дубоко погођене корона вирусом.

Један дипломата ЕУ је нагласио да се о предложеним променама мапе још увек разговара.

Тренутна ситуација

У Европи тренутно важе оваква правила, међутим неизвесно је и до кад: 

Босна и Мађарска

Директор Јуте Александар Сеничић каже да је због честог мењања услова о путовању све доста компликовано и да је јако важно водити рачуна и све добро прочитати пре него што се крене на пут. Како каже за сада имамо само две земље где можемо да уђемо без посебних услова, а то су Босна и Мађарска.

- Јако је тешко то све сад испратити, то се мења из дана у дан. За сада имамо само две земље где можемо да уђемо без додатних услова а то су Босна и Мађарска - закључује он.

Бугарска

Бугарска је недавно затворила границе за наше туристе уз образложење да нас због високе стопе оболелих поново ставља на црвену листу. Међутим, због притиска ипак је попустила и оставила отворене границе али је појачала мере, па је уз вакцину потребно имати негативан антигенски или ПЦР тест.

Грчка

Путници који путују у Грчку, без обзира на националност, њихов вакцинални статус или доказ о опоравку, дужни су да покажу негативан резултат ПЦР теста не старији од 72 сата пре заказаног доласка или негативан резултат брзог теста на антиген до 24 сата пре планираног доласка.

Оно што је веома важно да резултат теста мора бити издат од стране сертификованог дијагностичког центра на грчком, енглеском, француском, немачком, шпанском, италијанском или руском језику и мора да садржи име путника како је уписано у пасош. Тест је обавезан и за децу старију од 5 година.

Грчка признаје све вакцине нашим грађанима.

Такође, сви путници који долазе у Грчку, морају претходно попунити електронски образац пријаве - Пассенгер Лоцатион Форм, преко сајта хттпс://травел.гов.гр/ (најмање 24 часа пре уласка у Грчку) и при уласку презентовати добијени код.

Црна Гора

Иако смо прошлог лета у Црну Гору могли без било квог доказа о ковиду, ипак комшије су за сада променили услове за наше држављане, па је за прелак границе потребно да је особа потпуно вакцинисана прописаним бројем доза вакцина против коронавируса и да од добијања последње дозе вакцине није прошло дуже од шест месеци. Уколико није, границу је могуће прећи и са негативаним ПЦР тестом не старијим од 72 сата или брзим антигенским не старијим од 48 сати.

У Црну Гору могуће је ући и са доказом да је особа прележала корону али да од тога није прошло дуже од шест месеци.

Аустрија

Наши држављани могу да путују у Аустрију под условом да су потпуно вакцинисани, односно да су примили три дозе. Аустрија прихвата све вакцине осим произвођача Спутњик. Особа може да пређе границу и са доказом о прележаном ковиду али ће у том случају морати да приложи и негативан ПЦР тест на немачком или енглеском језику, или ће у супротном бити у обавези да по уласку у земљу буду 10 дана у карантину.

Немачка

Србија се поново налази у категорији подручја високог ризика од заразе вирусом Ковид 19. Сви који путују у Немачку, дужни су да се електронски пријаве пре уласка, а невакцинисани морају поштовати правила карантина.

Држављани Републике Србије могу да уђу у Немачку без обзира на разлог путовања, само уколико су потпуно вакцинисани једном од признатих вакцина: Фајзер, Модерна, Астра Зенека, Џонсон и Џонсон или Новавакс.

Свим другим лицима са пребивалиштем у Србији дозвољен је улазак у Немачку само у случају да је њихово путовање неодложно. Туристичка путовања не представљају важан разлог за улазак, стога тренутно нису могућа за особе које нису потпуно вакцинисане.

Турска

Држављани Србије могу да уђу у Турску са потврдом о потпуној вакцинацији издатој од стране надлежног органа, с тим да је друга доза добијена најмање пре 14 дана пре доласка у Турску. Осим услова о потпуној вакцинацију, турску границу је могуће прећи и са доказом о прлежаној корони у последњих шест месеци.

За оне који не посеедују ни једно од наведеног, постоји опција да се тестирају и приложе негативан ПЦР теест не старији од 72 сата или антигенски не старији од 48 сати.

Малолетници који у Турску путују у пратњи родитеља који поседују потврду о вакцинацији не треба да имају ПЦР тест, а битно је истаћи да се на свим граничним прелазима врше насумична ПЦР тестирања.

У року од 72 сата пре доласка у Турску неопходно је електронски се регистровати путем следећег линка: хттпс://регистер.хеалтх.гов.тр/ .

Египат

Услови за улазак у Египат за наше држављена нису промењени, тако да за сада за прелазак границе потрено је да је особа ревакцинисна било којом вакцином или да приложи негативан ПЦР тест.

За оне којима истиче бустер нема најаве за четврту дозу

За оне који су на време примили све дозе вакцине и тако испунили услов "комплетно вакцинисан" јавља се питање шта ако на лето истиче тај предвиђени период заштите? Неке земље су започеле са давањем четврте дозе, неке је само најављују, али код нас то питање и даље стоји без одговора па остаје неизвесно да ли ће то спречити планирано путовање.

- Одреднице о правилима о бустер дози за сада имају само у Аустрији где они тачно наводе да ако сте примили бустер дозу можете да уђете у земљу без додатних тестова, док у свим осталим земљама се наводи да можете да уђете ако сте примили само две дозе вакцине. Оно што смо ми проверавали јесте да када се прими бустер доза отвара се валидност вакцине и то за сада функционише али је много тешко предвидети како ће то бити у предстојећој сезони. Ми се сви надамо да ће услови бити слични као и прошле године па да ћемо моћи да радимо, али морамо да будемо стрпљиви и да сачекамо - каже Александар Сеничић.

(24седам)