За сада није донета коначна одлука али, како јавља Си-Ен-Ен, председник Џо Бајден је са својим највишим војним званичницима током брифинга у Кемп Дејвиду у суботу разговарао о опцијама за повећање нивоа америчких трупа на Балтику и у источној Европи, рекао је неименовани високи званичник.

Разматрање слања трупа долази након што су САД више пута упозориле да се Русија спрема на инвазију. Стејт Департмент је у недељу наложио да се део дипломатског особља са породицама повуче из амбасаде у Кијеву.

Бајден разматра слање трупа у источну Европу како би "примирио савезнике" и како показао другој страни да нема играња. Једна опција коју Бајденова администрација разматра је премештање између 1.000 и 5.000 војника, како би ојачали источноевропске и балтичке савезнике, тако да су они на располагању да помогну да се амерички грађани извуку, ако је потребно, рекао је високи званичник одбране.

Подсетимо, НАТО савезници ставили су данас своју војску у стање приправности и послаће додатне бродове и борбене авионе у своје базе на истоку Европе.

Данска шаље фрегату на Балтичко море и спремна је да пошаље четири авиона типа Ф16 у Литванију, као подршку НАТО мисији у региону. Шпанија ће послати бродове који ће се прикључити поморским снагама НАТО и разматра слање авиона-ловаца у Бугарску. Француска је изразила своју спремност да пошаље трупе у Румунију које су под командом НАТО.

Такође, Холандија шаље два авиона типа Ф35 у Бугарску од априла, како би помогли активностима НАТО у региону и ставиће брод и копнене јединице у стање приправности.

(Новости)

 

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Nportal.rs".