Број заражених у Србији полако опада, закључује професор информатике Петар Кочовић који на основу свог математичког модела прогнозира број заражених. Како је у разговору за Телеграф.рс казао, ова недеља је пресудна, због повратка ђака у школе.

Како нам је рекао, упркос "високим бројкама", како је већ постало уобичајено рећи, током пет дана бележимо пад. Највећи број заражених забележен је у уторак, 18. јануара, када је у земљи регистровано 18.006 случајева заразе.

- Сад се то померило са 10. на 14. фебруар - рекао је о датуму када је претходно најављивао значајан пад оболелих.

Како смо у претходна два разговора са професором Кочовићем чули, тада 10, а сада 14. фебруар, датум је када би у земљи требало да буде забележен једнак број заражених као 25. децембра. Тада је, подсећа, било око 1.000 заражених по дану, после чега је кренуо раст.

Деца у Војводини, већ су се вратила у школске клупе, подсећа, што се, такође, може одразити на број заражених.

- Чекамо до краја недеље да видимо око школа... Видим на телевизји свако десето дете не носи маску, а улази у школу. Директорка даје изјаву, а не носи маску. Да прегрмимо повратак у школу и онда ћемо видети на чему смо - каже наводећи да је могуће да ове околности пресудно утичу на развој ситуације.

Кочовић каже и да је мали број земаља у Европи које бележе пад броја заражених.

- Британија, Ирска, Грчка, Кипар и Малта већ десет дана бележе пад, док све остале земље бележе раст. Ми смо почели да бележимо пад. Али он је на климавим ногама - казао је, још једном додајући да ће повратак деце у школе имати пресудан утицај.

(Телеграф)