Према предвиђањима НБС, инфлаторни притисци ће се наставити до септембра, па ће држава покушати да их ублажи.

Нема несташице

Јасмин Хоџић, помоћник министра трговине, туризма и телекомуникација, каже да у министарству већ припремају другу уредбу.

- Суштински продужавамо постојећу. Када буде завршено дејство постојеће уредбе, највероватније ће Влада донети нову уредбу која ће подразумевати ограничење цена ових пет основних животних намирница за период од наредних 90 дана - рекао је Хоџић за РТС.

Упркос критикама, одлука о ограничењу цена основних животних намирница је, кажу у ресорном министарству, била исправна јер су стабилизоване цене и производа који се нису нашли на списку. Још важније је да није дошло до несташице и да је тржиште добро снабдевено.

Подсетимо, цене хране на светском тржишту порасле су прошле године за више од 30 одсто и достигле највиши ниво у последњој деценији. На поскупљења су највише утицале житарице чији је род подбацио због суше. Цене су расле и у Србији, а потрошачи су, чини се, најосетљивији били на поскупљење уља и меса. Просечна цена уља била је 40 одсто виша, а месо је у продавницама достизало рекордне вредности.

Фармери упозоравају - поскупеће месо?

Фармери упозоравају да цена живе ваге товљеника не прати раст цена сточне хране, као ни цене меса у малопродаји. Мирко Ðукић, сточар из Дубља и председник Удружења крмачара, рекао је за РТС да је лане смањио производњу:

- Ја сам са неких 100 крмача смањио на 80, пошто већину житарица, 90 одсто, купујем. У последњих годину дана много су поскупеле. Инпути не прате цену товљеника. Цена товљеника се буквално на недељном нивоу мења и варира стално. За седам-осам дана ко има, ако успе да прода, продао је, ако не успе, следи пад, и тако опет 10-15 дана. Јако је неизвесна производња сада.

Марже трговаца

У ресорном министарству објашњавају да је на скок цене меса прошле године највише утицало поскупљење сировина, које су берзанска роба.

- Према подацима којима располаже министарство, трговачке марже не да нису расле последњих 10 година, већ је забележен пад не само на локалном већ и на глобалном тржишту. Неоправдана је критика трговаца и трговинских ланаца да они у ствари највише профитирају у том ланцу трговине од фарме до трпезе. Узрок ових инфлаторних притисака су превасходно рекордне цене сировина, житарица на берзама и рекордне цене енергената. То су инпути који су расли последњих годину, годину и по дана, који су вршили те инфлаторне притиске и који су довели до повећане инфлације - објаснио је Хоџић.

(Курир)