Ко још у протекле две године није поставио питање "Да ли је пандемија коначно готова?" или "Када ћемо коначно моћи да наставимо са нормалним животом?" Одговор на та питања - показала је анлиза Џејмса Галагера, ББЦ-јевог новинара који се бави здравством и науком - могао би да буде "врло брзо".

Све се више верује да омикрон Велику Британију ка самој завршници пандемије. Али, шта следи након тога? Вирус неће магично нестати. Уместо тога, мораћемо да се навикнемо на нову реч - "ендемски", што заправо значи да ковид дефинитивно остаје с нама.

Нова ера?

Да ли смо, стварно, на прагу нове ере ковида и шта ће то значити за наше животе?

- Мало нам фали, ово сада је почетак краја, барем у Уједињеном Краљевству - сматра професор Џулијан Хискокс, шеф катедре за инфективне болести и глобално здравље на Универзитету у Ливерпулу - Мислим да ће нам се животи током 2022. готово у потпуности вратити на оно какви су били пре пандемије.

Оно што се мења је наш имунитет. Нови коронавирус појавио се пре две године у кинеском граду Вухану и тада смо били рањиви. Био је то потпуно нов вирус са којим наши имуно системи нису имали додира, а нисмо имали ни вакцине ни лекове који би помогли у борби са њим.

Резултат је био као да је неко активирао бацач пламена у фабрици ватромета. Ковид се светом проширио експлозивно, али пожар који је изазвао не може довека горети истим интензитетом.

Од почетка су постојале две опције - или ћемо угушити ковид, као што је то био случај са еболом у западној Африци, или ће се сам примирити али и остати са нама дугорочно и придружити се читавом низу ендемских зараза - од обичне прехладе преко ХИВ-а, богиња и маларије до туберкулозе - које су увек присутне.

Неизбежна опција

За многе је ова друга опција - с обзиром да је реч о вирусу који се шири ваздухом, и то и пре него се код заражених појаве симптоми - од почетка била неизбежна.

- Ендемичност је уписана у овај вирус - каже др Елисабета Гропели, виролошкиња са Сент Џорџ универзитета у Лондону.

- Врло сам оптимистична. Ускоро ћемо бити у ситуацији да вирус циркулише, водићемо рачуна о заштити најугроженијих док ћемо за све остале који се заразе то прихватити јер ће се просечна особа опоравити - рекла је она.

Епидемиолози, који проучавају ширење болести, неку заразу најчешће сматрају ендемском када је њено ширење конзистентно и предвидљиво, када нема изненадних експлозија "случајева" какве смо гледали у разним таласима ове пандемије.

Професорка Азра Гани, епидемиолошкиња са лондонског Империјал колеџа, каже да израз "ендемски" подразумева живот са ковидом, али без рестрикција. Она сматра да ћемо до тога доћи "врло брзо".

- Делује да је прошло много времена до ове фазе, али од почетка вакцинације протекло је само годину дана и већ смо због тога слободнији него раније - рекла је Гани.

Једино што би могло да поремети овакав развој ситуације је појава неке нове варијанте коронавируса која би могла да преузме доминацију над омикроном и притом изазове значајно теже клиничке слике.

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Nportal.rs".