Лекари упозоравају да је претходних дана услед ширења омикрон соја повећан притисак на ковид амбуланте, што се може видети и по све дужим редовима испред њих. Микробиолог Миланко Шеклер процењује да Србија још није достигла пик када је у питању број новозаражених и апелује да се нађе неко решење, јер су дијагностички капацитети ограничени и претрпани, као и ковид амбуланте.

- Последњих недеља дошли смо до закључка да све мере које су сада на снази, треба да се наставе и у наредном периоду - рекла је чланица Кризног штаба Дарија Кисић Тепавчевић након данашње седнице.

Реч је о ношењу маски у затвореном простору, поштовању физичке дистанце и апелу на вакцинацију за све који се до сада нису вакцнисали.

- Имамо 52,8 одсто пунолетних становника који су вакцинисани, али без оних 47 одсто не можемо победити вирус - истакла је Кисић Тепавчевић.

Како је рекла, последњих дана имали стабилну епидемиолошку ситуацију. Када су у питању апсолутни бројеви, бележимо нешто већи број, нарочито у Београду. Број од 8,2 одсто позитивних сада је око 10 одсто, истакла је Дарија Кисић Тепавчевић.

- Неко ће да каже да то није неко велико повећање, али бојимо се да је то почетак неког значајнијег повећања, нарочито у Београду - упозорила је она.

Показало се, додала је, да је била исправна одлука када су одлучили да не дође до ранијег наступања зимског распуста јер се задржала стабилна ситуација у школској средини.

- Овај период је период славља, окупања, морамо да будемо свесни да је вирус ту, да смо детектовали присуство омикрона за који је показано да се значајно брже шири - истакла је.

- Проглашавамо нашу епидемиолошку ситуацију као изразито тешку, ванредну и у складу с тим позивам грађање да активно учествују у спречавању преноса вируса, рекао је након седнице кризе Зоран Гојковић - покрајински секретар за здравство.

- У Србији ће се између 2. и бустер дозе вакцине биће довољно да прође 3 месеца, и грађани ће 3. дозу моћи да приме након 3 месеца - једна је од првих одлука Кризног штаба. Такође, рекао је да се период изолације са 10 смањује на 7 дана.

- У уторак ће се одржати додатне консултације везано за основне и средње школе у централној Србији, али смо најближи решењу да буде као у војвођанским школама, односно од 1. до 8. разреда непосредно, а средњошколци на комбиновану наставу - рекао је Гојковић. 

Такође, цена ПЦР тестова биће смањена, са 10.000 на 6000, цена антигенских тестова биће такође смањена.

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Нпортал.рс".