Највеће острво у Шведској Готланд има веома важну стратешку позицију и лоциран је 330 километра од Калињинграда, седишта Балтичке флоте Русије, преноси Ројтерс.

Шведска је 2019. година поставила на том острву ажурирани противракетни одбрамбени систем земља-ваздух.

Генерал-потпуковник Мајкл Класон, начелник заједничких операција у Оружаним снагам, рекао је британској агенцији да трупе од данас патролирају луком и аеродромом Висбијаа, главног града Готланда.

Упркос томе што Шведска није припадник НАТО пакта, она има добру сарадњу са атлантским савезом и јача своје оружане снаге након деценије занемаривања у јеку повећеане забринутости због руске војне активности у региони Балтичког мора.

Класон истиче како се Шведска определила за ову меру на Готланду због уласка руских десантних брдова у Балтичко море ове недеље и након вишегодишњег погоршњања безбедоносних услова, подразумевајући при томе и геограгску околину Шведске.

- Недавни безбедносни развој и тензије на нивоу безбедносне политике нису променили ту слику, већ су је појачали - навео је Класон, додајући да су оружане снаге недавно забележиле експанзију страних офанзивних способности у близини Шведске.

- Руски десантни бродови су пример такве офанзивне способности - појаснио је Класон, наводећи да су бродови прошли кроз мореуз Велики Белт и продужили у Балтичко море.

Класон је рекао и да оружане снаге предузимају акције у другим деловима Шведске као одговор на недавне руске потезе, али је одбио да изнесе детаље.

 

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Нпортал.рс".