Najveće ostrvo u Švedskoj Gotland ima veoma važnu stratešku poziciju i lociran je 330 kilometra od Kalinjingrada, sedišta Baltičke flote Rusije, prenosi Rojters.

Švedska je 2019. godina postavila na tom ostrvu ažurirani protivraketni odbrambeni sistem zemlja-vazduh.

General-potpukovnik Majkl Klason, načelnik zajedničkih operacija u Oružanim snagam, rekao je britanskoj agenciji da trupe od danas patroliraju lukom i aerodromom Visbijaa, glavnog grada Gotlanda.

Uprkos tome što Švedska nije pripadnik NATO pakta, ona ima dobru saradnju sa atlantskim savezom i jača svoje oružane snage nakon decenije zanemarivanja u jeku povećeane zabrinutosti zbog ruske vojne aktivnosti u regioni Baltičkog mora.

Klason ističe kako se Švedska opredelila za ovu meru na Gotlandu zbog ulaska ruskih desantnih brdova u Baltičko more ove nedelje i nakon višegodišnjeg pogoršnjanja bezbedonosnih uslova, podrazumevajući pri tome i geogragsku okolinu Švedske.

- Nedavni bezbednosni razvoj i tenzije na nivou bezbednosne politike nisu promenili tu sliku, već su je pojačali - naveo je Klason, dodajući da su oružane snage nedavno zabeležile ekspanziju stranih ofanzivnih sposobnosti u blizini Švedske.

- Ruski desantni brodovi su primer takve ofanzivne sposobnosti - pojasnio je Klason, navodeći da su brodovi prošli kroz moreuz Veliki Belt i produžili u Baltičko more.

Klason je rekao i da oružane snage preduzimaju akcije u drugim delovima Švedske kao odgovor na nedavne ruske poteze, ali je odbio da iznese detalje.

 

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".