Иако полиција и његови најближио, као ни цела јавност у Србији и Хрватској не губе наду да је он још увек жив, од њега нема ни трага ни гласа.

Шта се у оваквим ситуацијама дешава, до кад траје потрага за несталим лицем и које су законске регулативе по којима се поступа у случају несталих особа, које се не пронађу у одређеном временском оквиру, објашњава адвокат Бошко Журић.

Фото: МУП/Инстаграм принтскрин

 

 

- Сви гајимо велику наду да је овај младић жив и сви се молимо да га ускоро пронађу. Што се закона тиче, уколико се нестали Сплићанин Матеј Периш, не пронађе у наредних 5 година, и ако се у том периоду било шта друго не сазна о њему, а при том се са сигурношћу утврди и докаже да је критичне ноћи ушао у реку и да му се ту губи сваки даљи траг, стварају се законски услови за покретање поступка за проглашење несталог лица за умрло.

- По Закону о ванпарничном поступку, један од разлога за проглашење несталог лица за умрло постоји онда када о животу тог лица није било никакавих вести у протеклих 5 година, а околности под којима је нестао чине вероватним да више није у животу - напомиње београдски адвокат.

Фото: Јутјуб принтскрин/MUP Republike Srbije

 

 

Он даље наводи ако се током потраге за несталим Матејом са сигурношћу утврди да је ушао у реку и да му се ту губи сваки траг, као и ако се услед несумњиво утврђених других чињеница, "а ту пре свега мислим на температуру воде, ниво водостаја, брзину кретања реке, као и на психофизичко стање лица, закључи да је вероватно да то лице услед наведених околности више није у животу, суд ће га онда после протека времена од 5 година прогласити за умрло".

Наравно, уколико се после тога то лице појави, или суд на неки други начин сазна да је оно ипак живо, аутоматски ће укинути то своје решење којим га је претходно прогласио умрлим.

(Ало)

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Нпортал.рс".