За последња 24 сата тестирано је чак 21.876 људи, као у јеку најјачег удара четвртог таласа, а инфекција је потврђена код 5.224, што је готово дупло више него дан раније.

Сад је већ сасвим извесно да смо у залету петог таласа епидемије. Никада досад се број инфицираних није овако брзо увећавао. Једино што охрабрује су информације из земаља у којима је он раније почео - да омикрон изазива значајно блажу клиничку слику него делта сој. Као и да не пуни болнице. То су, ипак, оцене које би требало узети са резервом. Пракса и то може да демантује.

Засад је у ковид-болницама релативно мирно - на лечењу је укупно 2.188 оболелих, од којих 79 на респираторима. Као што је и до сада било на почетку сваког новог таласа, смртност је мања, заправо се 19 преминулих за последњих 24 сата може зарачунати у жртве претходног, четвртог таласа ковида.

Засад је притисак значајно повећан само на ковид-амбуланте. Доктор Бранко Јоковић, специјалиста опште медицине Дома здравља Звездара, каже, за "Новости", да се број пацијената у ковид-амбулантама дуплирао у односу на онај од пре две недеље:

- Пацијенти се масовно жале на запушен нос и температуру, а трећи симптом је бол у грлу. Није редак ни бол у мишићима и зглобовима који може да постоји иако нема температуре - објашњава др Јоковић.

Доктор Александар Стојановић, директор Дома здравља "Палилула", рекао је у уторак "Новостима" да испред амбуланти никад нису биле веће гужве:

- Јуче смо регистровали дупло већи број, а верујем да ће извештај за данашњи дан да покаже да смо чак за 200 одсто имали више пацијената. Углавном долазе млађи и невакцинисани. Већином се жале на високу телесну температуру, тежак умор и малаксалост, сув кашаљ и бол у грлу. Поједини пријављују и дијареју.

Докторка ковид-амбуланте Дома здравља Савски венац Слађана Томић истиче да се здравствени радници надају да се ради о соју са блажим клиничким сликама и са мање хоспитализација и смртних случајева.

- Засад делује да су блаже клиничке слике, али ћемо тек за десетак дана видети како ће се развијати болест код оних који се сада јављају у амбуланте. Треба обратити пажњу на сваку температуру, респираторне проблеме, кашаљ. Ако кашаљ без температуре напредује, ако се осећате лоше, имате малаксалост, костобољу, болове у мишићима обавезно се јавите лекару - каже др Томић.

ЗАБОРАВИЛИ ВАКЦИНУ

ДОКТОР Зоран Бекић, директор Џ Савски венац и координатор вакциналног пункта на Београдском сајму, такође, потврђује за "Новости", да је приметан повећан притисак на ковид-амбуланте:

- Забрињава и даље недовољно интересовање за имунизацију. У понедељак је, на Београдском сајму, укупно вакцинисано свега 350 људи.

 

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Nportal.rs".