Шокантне су бројке последњих дана свуда у Европи, неминовно је да омикрон талас погоди и Србију. Дуга је листа професија које ће због тога бити на удару - сви они чији послови захтевају свакодневни контакт са више људи, а који се не могу обављати онлајн. То су лекари, медицински радници у ковид амбулантама, возачи градског превоза, продавци у самопослугама и пекарама, комунални радници, таксисти, полицајци... С обзиром на то да овај сој има "способност" да зарази и оне који су већ прележали ковид, велики је ризик да би у једном тренутку све могло да стане.

Омикрон не може ништа да заустави

Гледајући статистику европских и осталих земаља у свету, јасно је да омикрон варијанту сада не може ништа да заустави. Иако смо ми овај сој регистровали пре само недељу дана, мале су шансе да могући сценарио колапса можемо да спречимо.

Омикрон варијанта за сада не проузрокује тешке клиничке слике, што је добар знак да здравствени систем неће бити толико угрожен, међутим у Израелу се сада јавио страх да би најважнија служба у овом тренутку могла да закаже, јер се плаше да ће им 40% медицинских радника бити заражено.

Имајући у виду да су у ковид болницама лекари свакодневно у контакту са зараженима, они су први на удару масовног заражавања. Већ је познато да је код нас и током пандемије било мањка особља у здравству, па уколико би омикрон "завладао" у овој бранши, због обавезног карантина који вирус захтева могло би да фали лекара за прегледе.

- Најгоре јесте да ће највише бити на удару медицински радници који су већ две године у скафандерима, што је изузетно тешко радити у таквим условима. Они су свакодневно у контакту са ковид позитивним и они су први на удару од заражавања - каже епидемиолог Радмило Петровић за “Блиц”.

На ово је указао и заменик директора Клиничког центра Ниш Радмило Јанковић када је за Н1 изјавио да ће у овом таласу највеће жртве бити здравствени радници, који су већ преморени.

Фалиће радника у многим професијама

У свету је на удару авио-саобраћај због тога што је много заражених међу пилотима, код нас би могао да буде угрожен градски превоз, рад свих оних који не могу да раде у кући, да буде мањка радника по самопослугама, комуналних радника, таксиста, полицајаца...

Епидемиолог Петровић каже да је велика вероватноћа да осим медицинара, дође до наглог заражавања радника у авио индустрији, јавном превозу и продаји, што ће знатно отежати цео систем.

- Велика је вероватноћа да осим медицинских радника и код нас дође до наглог заражавања пилота, возача градског саобраћаја, радника у супермаркетима. Неће то довести до ситуације да све стане, али ће се јавити мањак радника јер ће велики број њих морати у карантин због заражавања и то ће довести до критичне ситуације - објашњава наш епидемиолог.

Нећемо прећи 10.000 заражених дневно

Иако се бројке заражених новим сојем удвостручују у неким европским земљама, према мшљењу нашег стручњака, то не би могло да се деси код нас. Имајући у виду да је највише заражених у Србији било близу 8.500 у једном дану, епидемиолог Петровић сматра да са новом варијантом ипак не би требало да пређемо 10.000.

- Па нисмо ваљда луди да нам се то догоди? Нисмо ваљда толико недисциплиновани. Ми смо и те како дисциплиновани. Ова варијанта биће експлозивнија, брзо ће да се прошири на велики број људи, али ће исто тако то брзо да се заврши.

Он каже да упркос овој чињеници, људи треба да буду свесни да се сами чувају и да тренутно није време за славље.

У Србији ће бити као у Европи

Заменик директора Клиничког центра Ниш Радмило Јанковић рекао је пре два дана да нема никакве шансе да у Србији у наредном периоду буде другачија ковид ситуација него у Западној Европи, која бележи нагле скокове броја новозаражених и затвара се. Сматра и да је омикрон сој коронавируса много више заступљен у циркулацији него што претпостављамо.

- Идемо свакако у нову грбу овог таласа и то ће трајати до пролећа - упозорава Јанковић.

- Моја је претпоставка је да ћемо имати исту ситуацију као прошле зиме. Поново смо на тој узлазној линији… Последњих дана бројеви почињу да расту. Потпуно је неодговорно правити се да овде неће да се деси (поновни скок броја новозаражених) - указао је др Јанковић пре неколико дана гостујући на Н1.

Он додаје да смо епидемијски пратили свега неколико десетина људи који су дошли из Боцване и из Западне Африке и испоставило се да је половина била позитивна.

- Можете замислити шта ће се десити кад стотине људи почну да долазе из Немачке, Швајцарске, Аустрије... - упозорава Јанковић.

Указујући да је број новозаражених на дневном нивоу у Београду веома висок, односно 40 посто свих заражених, истиче да "нам није баш да седимо скрштених руку кад Европа има стотине хиљада заражених".

Омикрон ће пунити ковид амбуланте више него болнице

- Омикрон ће пунити ковид амбуланте више него болнице - рекао је управник Клинике за хирургију КБЦ Земун проф. др Дејан Стевановић, који је провео две године у ковид зони.

Он је недавно гостујући за Радио Београд изјавио да је Кризни штаб требало да пооштри епидемијске мере, јер се ближе празници и очекује се пораст броја заражених, највише због омикрон соја који се брзо шири.

- Омикрон варијанта се лако шири, али не даје тешку клиничку слику, тако да ће по свој прилици, велико опретрећење бити у ковид амбулантама, а мање у болницама - рекао је професор Стевановић.

Додао је да вакцине и природно стечени имунитет добро штите од новог соја, али да ће у перспективи и вакцине, посебно РНК, морати да се прилагођавају и мењају у складу са новим сојевима вируса.

- Очекујем да ћемо до краја 2022. победити вирус - закључио је проф. др Дејан Стевановић.

Број заражених у свету се удвостручује преко ноћи

Европске земље су у страху због масовног заражавања које више не иде постепеном путањом него се нагло повећава. Неке земље одавно не помињу црни рекорд с почетка пандемије је се та граница помера из дана у дан.

Грци свакодневно померају црни рекорд у броју заражених. Према ковид подацима ова земља је у петак пријавила 40.560 случајева заразе, постављајући нови рекорд четврти дан заредом након пораста случајева варијанте вируса омикрон.

Грчке власти покушавају да смире тренутну ситуацију увођењем додатних рестриктивних мера.

У Великој Британији број новозаражених јуче због појаве заразнијег омикрон соја био је 137.583, а 73 особе су умрле.

Премијер Велике Британије Борис Џонсон упозорио је да је тамошњи здравствени систем под притиском због наглог пораста броја заражених корона вирусом, али је навео да неће бити уведене нове санитарне мере.

- Мислим да морамо бити свесни да ће притисак на наш здравствени систем, наше болнице потрајати недељама, можда и дуже - рекао је Џонсон током посете вакциналном пункту у Ајлесбурију.

Израел је у протеклој недељи забележио скоро 27.000 нових случајева заразе, што је 200 одсто више у поређењу са претходном недељом.

У петак је било готово 5.500 новозаражених, три пута више него претходног петка,а позитивност тестова достигла је скоро четири одсто.

Број озбиљних случајева такође расте и до вечерас је достигао 114, а у претходне две недеље тај број се кретао између 80 и 90, преносе израелски медији.

Водећи медицински експерт и саветник владе професор Еран Сегал рекао је раније да би више од 40 одсто становника Израела, од укупно 9,4 милиона, могло да буде инфицирано омикрон сојем корона вируса, у време када се бележи пораст случајева заразе без преседана

Шпанија, као и цео свет, суочена је са ширењем омикрон соја вируса, и једна је од првих земаља која је скратила време карантина за заражене особе пошто су то 27. децембра урадиле Сједнињене Америчке Државе.

Шпанија је са 99.671 пријављених случајева 29. децембра знато прешла рекорд заражених у једном дану.

Претходни талас дневних рекорда новозаражених потиче из средине јануара и био је око 40.000 случајева за 24 сата.

Омикрон је двоструко заразнији од делте

Омикрон је отприлике двоструко више заразнији од делте, а чак четири пута више од оригиналног вируса.

Стручњаци су забринути да, чак и ако је мање вирулентан, а симптоми су се до сада углавном показивали као блажи, омикрон и даље може да доведе до довољног броја хоспитализација да изврши притисак на здравствене капацитете.

(Блиц)

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Nportal.rs".