Ово је други израелски ракетни напад овог месеца у којем је циљан неки витални објекат у Сирији.


Државна новинска агенција САНА цитирала је једног неименованог сиријског војног званичника који је потврдио да су израелске ракете долетеле са запада, да су погодиле контејнерски терминал у луци и изазвале пожар у којем је начињена велика материјална штета.

Исти званичник је рекао да су се ватрогасци борили са пламеном скоро пун сат након напада.



У извештају АП се наводи да је сиријска државна телевизија Ал-Ихбаријах објавила снимке на којима се виде пламен и дим који се дижу изнад лучког терминала, а потврђено је да је материјална штета пријављена и на стамбеним зградама, болници, продавницама и неким туристичким локацијама у близини луке.

За сада нема извештаја о жртвама овог ракетног напада због којег је активирана и сиријску противваздушна одбрана, преноси САНА.

Сличан напад је изведен 7. децембра, када су израелски ратни авиони гађали контејнерски терминал и изазвали велики пожар и експлозије.

Репортер телевизије Ал-Ихбаријах с тог подручја рекао је да је јутрошњи напад био већих размера и да су се експлозије могле чути и у Тартусу, оближњем приморском граду удаљеном око 80 километара од Латакију, потврдивши да су и кола хитне помоћи убрзо након напада стигла на лице места, али да ипак није јасно да ли је било жртава или повређених.

Сиријска опсерваторија за људска права са седиштем у Великој Британији саопштила је да су у сличном ваздушном нападу извршеном 7. децембра погођене пошиљке оружја намењене снагама које подржава Иран.

До сада није било коментара израелске војске која је током 10-годишњег грађанског рата у Сирији извела стотине ваздушних напада на циљеве унутар земље који су под контролом владе.

Иако израелска војска ретко када потврђује или коментарише овакве операције, Израел је раније признао да су на мети базе иранских савезничких милиција, као што је либанска милитантна група Хезболах, која има борце и у Сирији, наводећи да Израел циља пошиљке оружја за које се верује да су намењене тим про-иранским фракцијама.

 

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Nportal.rs".