Стручњаци објашњавају да се ради о таблети која је међу омладином позната као "пилула за дан после" и која се узима да би спречила нежељену трудноћу после незаштићеног сексуалног односа. Њена ефикасност је већа уколико се попије најкасније 72 сата после односа.

Гинеколог др Милан Перовић каже за Курир да би ова таблета требало да се користи само у хитним ситуацијама.

- Употребљава се уколико дође до напрснућа презерватива, ако девојка није користила контрацепцију или ако није сигурна у ефикасност методе прекинутог односа. Таблету никако не би смеле да користе девојке које имају око 16 година, јер девојка треба да буде зрела и развијена, с развијеном хормонском осовином - прича др Перовић и додаје:

- Злоупотреба је узимање ових пилула пет-шест пута месечно, када се користи као вид редовне контрацепције. У том случају долази до озбиљних, обилних крварења, анемије, главобоље, вртоглавице, болова у доњем делу стомака, осећаја умора, знојења, дијареје и осетљивости груди. Ову пилулу не би смеле да користе жене које имају хроничне болести, болести црева, јетре. Такође и оне које су имале ванматеричну трудноћу или запаљење јајника.

И гинеколог др Мима Фазлагић рекла је да девојке данас избегавају да користе контрацепцију која је стара преко шездесет година.

- Став медицинара је да је боље узети "пилулу за дан после" него ићи на киретажу. Међутим, недопустиво је пречесто узимање те таблете на своју руку. Страшно је то што се девојчице едукују на интернету и што о медицини и лечењу слушају од разних инфлуенсера. Чињеница је да фали едукације и знања код младих. "Пилула за дан после" није контрацептивна метода која се може тек тако користити - истиче др Фазлагић.

- Та пилула има велику количину хормона која треба да поремети формирање плода и ефикасна је само ако се узме 72 сата од односа како би се спречила нежељена трудноћа. Уколико се пречесто узима, она поремети менструални циклус - завршава др Фазлагић.

Шта је "пилула за дан после"

То је таблета која садржи високе дозе хормона (најчешће прогестин, али неке хитне контрацептивне пилуле садрже високе дозе и естрогена и прогестина) који код жене заустављају овулацију. Стручњаци кажу да је она најефикаснија уколико се попије најкасније 72 сата после незаштићеног сексуалног односа.

 

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Nportal.rs".