Ko je bio Sveti Nikola i zašto ga slavi pola Srbije

Izvor: Nportal 18.12.2021 12:05

Povratak na vest

Vaš komentar

Top komentari

Патара

18.12.2021 16:08

Срећна Слава свима који славе! Данашња Анталијска регија је родни крај Св. Николе. Тако да сви који иду тамо на летовање могу посетити и Цркву у месту Демре, где су дуго лежале мошти Св. Николе до њиховог пресељења у Бари.

+6 -0

0 Odgovora

Miodrag

18.12.2021 19:48

Мошти Св.Николе нису ,,пренешене “ добром вољом. Покрадене су из цркве у којој су почивале,жабари су упали и побили монахе и похарали цркву.

+5 -0

0 Odgovora

Analiza

19.12.2021 09:54

Sretna slava Sveti Veles, pravi naziv srpskog boga koga su hriscani preuzeli tj preimenovali u Svetog Nikolu. Sveti Veles je zastitnik stocara. Stoka se terala po raznim ispasama u nepreglednim krdima. Kako se zima primicala valjalo je stoku prodati. Data stocari postaju putnici i teraju stoku ka udaljenim primorskim trgovackim gradovima npr Dubrovnik, Solun, Carigrad... Ostavljaju zene i decu kucama. Stoku prodaju, a i kupuju zanimljive poklone deci i zenama haljine. Kad se vrate oko 19 decembra ubacuju poklone u carape vunene koje su se susile nad ognjistem za naredni hladni dan. Sutradan deca kad se oblace za narednu igru u snegu zaticu poklone i raduju se. Sveti Veles je vrlo bitan jer sve zavisi od stoke. Ujedno i od puta(da ne naidju na vukove, da ne padne neko govedo u klanac), da se dobro istrguju, znaci i trgovina.... Zato je Sveti Veles zastitnik stocara, putnika i trgovaca!!!!! A za decu donosilac poklona. Kako odredjen broj muskaraca je ostajao kuci da zene i decu onda poklone kao nisu donosili muskarci koji su putovali nego neki cika koga su nazvali po Svecu Velesu a on je za decu bio kao brat pa se onda kasnije i nazvao Bozic Bata koji je darivao decu poklonima.

+0 -0

0 Odgovora

Povratak na vest